GOUD 7-12-2016 12:43:12

De goudprijs mag dan omlaag gaan: de vraag naar goud rijst de pan uit


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt), finanzen.nl

Dat blijkt uit de Gold Investor Index van BullionVault. Daarin wordt simpel gezegd bijgehouden hoeveel beleggers uit goud stappen of hun posities afbouwen en hoeveel juist in goud gaan beleggen of hun posities vergroten. Het aantal kopers versus het aantal verkopers dus.

Staat de index boven de 50, dan betekent dat dat er meer kopers dan verkopers in de markt zijn. En inmiddels kruipt de index richting de 60, een stijging die zich ook na de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog voortzet, schrijft MarketWatch.

Volgens BullionVault is het aantal beleggers dat (meer) in goud is gaan beleggen in november met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van oktober.

Goudprijs gaat andere kant op

De goudprijs beweegt in de tussentijd in de tegenovergestelde richting. De verwachting was dat het edelmetaal een vlucht zou nemen bij een uitverkiezing van Trump, maar het tegenovergestelde blijkt het geval. Sinds de verkiezingsdag is goud ruim 7 procent minder waard geworden. De goudprijs zit nu rond de 1.170 dollar.

In tegenstelling tot goud deden juist onverwacht de dollar en aandelen het heel goed. Waarom is de vraag dan toch gestegen?

Het komt vooral van particuliere beleggers, zegt Adrian Ash, hoofd onderzoek van BullionVault tegen MarketWatch. Zij kijken volgens Ash verder dan de huidige 'Trump dump' van de goudprijzen, omdat ze het edelmetaal nog altijd zien als een financieel anker voor de risicovolle tijd die ze verwachten onder Trump. Een anker dat ze nu door de dalingen ook nog voor een zacht prijsje op kunnen pikken.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.245,30 -6,20
-0,50
pagehit