IJZERERTS 18-4-2017 11:03:37

De ijzerertsprijs gaat onderuit en ArcelorMittal keldert mee


Fotobron: ArcelorMittal

De markt voor ijzererts, de grondstof waarmee onder meer staal wordt gemaakt, staat bekend om zijn nogal volatiele karakter. Dat maakt het de afgelopen tijd zeker waar, nu de ijzerertsprijs aan een behoorlijke neergang bezig is.

Sinds het laatste kwartaal van 2016 zat de prijs van het erts weer flink in de lift. De prijs steeg tot richting de 90 dollar, terwijl hij kwam van onder de 60 dollar. Maar sindsdien zit de klad er weer flink in. In de afgelopen maand werd ijzerts bijna 20 procent minder waard. Maandag was er een daling van bijna 4 procent.

Volg de ijzerertsprijs op finanzen.nl

De reden voor de daling: er zijn verontrustende cijfers naar buiten gekomen over de voorraden ijzererts in China. Volgens een onderzoek van Umetal zou er nu 133 miljoen ton aan ijzererts opgeslagen liggen in de 42 grootste Chinese havens. Een recordhoogte.

En ijzererts mag dan een grillige belegging zijn, de wetten van vraag en aanbod gelden ook gewoon voor deze grondstof. Dus dalen de prijzen voor ijzererts nu flink. En ton ijzererts kost nu minder dan 70 dollar en zelfs een erkend optimist als Nev Power, topman van een van de grootste metaalproducenten, denkt dat dit prijsniveau voorlopig here to stay is.

ArcelorMittal zakt mee

Slecht nieuws voor de ijzerertsprijs is vaak ook slecht nieuws voor staalproducent ArcelorMittal (en omgekeerd natuurlijk). Dus reageren beleggers dinsdag bij opening van de beurzen na het lange paasweekend ook negatief op de lagere ijzerertsprijs.

Arcelor wordt op twee manieren geraakt door een lagere ijzerertsprijs. Ten eerste omdat Arcelor het staal dat het maakt nu ook voor een lagere prijs moet verkopen. En daarnaast heeft de staalproducent zelf ook een aantal ijzerertsmijnen, die met een lagere prijs minder op zullen leveren.

ArcelorMittal staat rond de klok van 11 uur op een min van meer dan 5 procent. En dat verlies volgt op een daling van al meer dan 8 procent in de afgelopen week, toen de ijzerertsprijs ook al wegzakte.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

IJzererts 70,47 1,38
1,96
pagehit