Zilver 12-2-2019 17:15:00

De kaarten zouden dit jaar weleens gunstig geschud kunnen zijn voor zilver


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Een prijs van 16,75 dollar per troy ounce zou een stijging betekenen van 7 procent ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2018. "De volatiliteit op de aandelenmarkten motiveert beleggers om op zoek te gaan naar alternatieve opties, zoals edelmetalen, wat zilverbeleggingen zal stimuleren", staat in een recent afgegeven verklaring van het Silver Institute, dat in feite de wereldwijde zilverindustrie vertegenwoordigt.

Zilver had in 2018 niet het tij mee door de wereldwijde handelsspanningen, de vertragende Chinese economie, stijgende Amerikaanse rentetarieven en de run op de aandelenmarkten eerder in het jaar. Maar de kaarten zouden dit jaar weleens gunstig geschud kunnen zijn voor zilver.

American Eagles

De verkoop van de American Eagles, speciale Amerikaanse zilveren munten die in zekere als graadmeter dienen voor het beleggerssentiment ten opzichte van zilver, steeg in januari met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het Silver Institute ziet dat als een positief teken. Daarnaast zou de zilverprijs steun moeten krijgen van de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de renteverhogingen zal afzwakken. Tegelijkertijd wordt erop gerekend dat de productie van zilvermijnen in 2019 met 2 procent zal dalen.

Industriële vraag

Maar er is meer. De koepelorganisatie gaat ervan uit dat de vraag van industriële producenten naar zilver het komend jaar licht zal stijgen. Die vraag is momenteel goed voor ongeveer 60 procent van de totale vraag naar zilver. Het gebruik van zilver in (fotovoltaïsche) zonnecellen voor de energieproductie is uit die richting de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, zo wordt benadrukt.

Dat heeft te maken met de inspanningen om de energieproductie steeds meer te diversifiëren, weg van conventionele fossiele brandstoffen en naar een groter aandeel van hernieuwbare bronnen. Het Silver Institute denkt dat de vraag naar zonnecellen in de nabije toekomst "zeer ondersteunend" zal blijven voor de vraag naar zilver.

Zilveren juwelen

Daarnaast verwacht de koepel dat de vraag naar zilveren juwelen een solide groei zal laten zien in 2019. India is zoals altijd hierbij weer een factor van groot belang. Maar Thailand wordt voor dit jaar ook als een stuwende kracht beschouwd.

Het Silver Institute voorziet ook een sterke verkoop van juwelen in de Verenigde Staten. De veronderstelling is dat de Amerikaanse consument zich tot het edelmetaal zal wenden als goedkoper alternatief voor goud met een laag karaatgehalte.

En daar komt dan nog de toenemende populariteit van Exchange Traded Products (ETPs) gericht op zilver bij, die volgens de organisatie gewilder zijn bij particulieren dan bij institutionele partijen.

LEES OOK: 'Zilverprijs in 2019 wordt net niet zo indrukwekkend als goud'

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Zilver 14,91 -0,08
-0,52
pagehit