GOUD 5-10-2017 09:23:20

Deze 2 factoren kunnen de goudprijs bedreigen


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

Goud was tot aan de eerste week van september bezig aan een behoorlijke rally. De politieke onrust met name tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zorgde ervoor dat beleggers wel behoefte hadden aan posities in een veilige haven. Goud piekte boven 1.350 dollar op 8 september, maar is inmiddels weer met 6 procent gedaald naar zo'n 1.275 dollar.

De beschuldigende vingers voor die daling wijzen naar het feit dat er ineens schot lijkt te zitten in de langverwachte plannen van president Donald Trump om de belastingen voor bedrijven te verlagen. Die wakkeren de interesse in aandelen weer aan - Amerikaanse indices sluiten al dagen op rij op recordhoogtes - en goud is daardoor minder in trek.

De ontwikkeling rond de belastingplannen is een van de zaken waar goudhandelaren op zullen letten, maar de Financial Times wijst er daarnaast op dat er met veel interesse wordt gekeken naar de Federal Reserve en in welk tempo de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verhogen.

Tijdens de laatste Fed-bijeenkomst kwam naar buiten dat veel bestuurders nog voor dit jaar op één renteverhoging rekenen en volgend jaar op twee of drie inzetten. Dat gaat goudbeleggers iets te hard, vooral omdat de inflatie nog altijd relatief laag is. Het verleden heeft uitgewezen dat renteverhogingen gecombineerd met lage inflatie zelden goed nieuws waren voor de goudprijs.

"De Fed die de rente verhoogt in een klimaat zonder inflatie, is de laatste veertig jaar een slecht teken voor de goudprijs geweest", waarschuwt Bank of America Merrill Lynch-analist Michael Widmer tegenover FT.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.260,93 15,63
1,25
pagehit