ZILVER 5-7-2018 10:10:00

Deze drie zaken kunnen de zilverprijs opdrijven


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De prijsprestaties van zilver zijn voor 80 procent gecorreleerd met goud. De goudprijs is daarom de belangrijkste drijfveer van de zilverprijs. Daarnaast spelen ook de volgende variabelen een rol bij de zilverprijs.

"Aangezien wereldwijde PMI's waarschijnlijk gepiekt hebben, mijnbouwinvesteringen niet langer afnemen en de voorraden niet dalen na gestegen te zijn in de afgelopen paar jaar heeft zilver het potentieel om vlak te lopen parallel aan goud", meent Shah.

Op donderdagochtend stond de prijs (rond 10.50 uur) op 16,01 dollar per troy ounce. Bekijk hier de meest actuele stand. Op basis van de hierboven genoemde factoren verwacht Nitesh Shah eind juni 2019 een zilverprijs van 16,8 dollar per troy ounce.

Maar er is naar zijn mening een aantal structurele veranderingen die zilver in staat kunnen stellen om uit het huidige traject te breken:

[1] Elektrische auto's

De verwachte groei in elektrische voertuigen zou volgens Shah de vraag naar zilver op dezelfde manier als nikkel kunnen laten stijgen. Zilver wordt toegepast in zowel auto’s met een verbrandingsmotor als in elektrisch aangedreven voertuigen. In de automobielindustrie werd in 2017 ongeveer 50 miljoen ounces zilver gebruikt, zo blijkt uit de World Silver Survey 2018.

Dat is meer zilver dan in de fotografische industrie (44 Moz) en iets minder dan de hoeveelheid zilver die in zilverwaren wordt gebruikt (58 Moz). Omdat zilver vooral wordt gebruikt in elektrische verbindingen zou een toename van elektrische en autonome voertuigen de vraag naar zilver kunnen laten stijgen.

[2] Zonne-energie

"Van alle industriële toepassingen is het gebruik van zilver in zonnepanelen de sterkste bron van groei in de vraag naar het edelmetaal", aldus Shah. "Toenemende bezorgdheid over de milieu-impact van het verbruik van fossiele brandstoffen en de ambities van het klimaatakkoord van Parijs hebben als katalysator gewerkt voor de toepassing van alternatieve energiebronnen."

Hoewel veel regeringen het afgelopen decennium hun subsidies voor zonne-energietechnologie hebben verlaagd, zorgen de dalende kosten van de toepassing van zonne-energietechnologie voor een toenemende vraag naar zonne-installaties, constateert de grondstoffenspecialist.

"Een paar jaar geleden daalde het gebruik van zilver in zonnepanelen doordat fabrikanten technologische alternatieven zochten om kosten te besparen, maar het lijkt erop dat de technologische limieten wel bereikt zijn en dat het gebruik van zilver zal groeien in lijn met stijgende vraag naar zonne-energietechnologie."

Shah beseft dat het risicovol is om een stijgende vraag naar zilver te koppelen aan een groeiende vraag naar zonnepanelen. "De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld strenge tarieven opgelegd aan de invoer van Chinese zonnepanelen. maar bij zo’n sterke vraag zullen Amerikaanse bedrijven hun productiecapaciteit voor zonnepanelen opvoeren."

[3] Handelsoorlog

Shah ziet de rol van Mexico als significant. Mexico is 's werelds grootste zilverproducent en is goed voor bijna de helft van de Amerikaanse invoer van het edelmetaal, schetst Shah. Het land heeft last van protectionistische maatregelen vanuit de VS, die tarieven heeft opgelegd aan de invoer van staal en aluminium.

"Zilver is nog gevrijwaard van extra heffingen, maar loopt ook risico. De handelsoorlog dreigt te escaleren. Een verstoring van het wereldwijde aanbod kan prijsverhogend werken."

Wat denkt u?

pagehit