OLIE 11-7-2017 11:58:43

Die volatiele olieprijzen? Dat komt door algoritmes


Fotobron: Freeimages.com

De olieprijs is nogal volatiel dit jaar en daalt op sommige dagen ineens met meerdere procenten, zonder dat daar echt schokkend nieuws aan voorafgaat. Sterker, soms volgt het op nieuws waar de olieprijzen normaal gesproken van zouden stijgen. Kenners van de markt wijten deze verwarrende koersbewegingen aan algoritmes, schrijft The Wall Street Journal.

In de wereld van aandelen en obligaties is het zogenoemde 'quant investing' al gemeengoed. Handel op basis van algoritmes, die automatisch koop- en verkooporders plaatsen op basis van de data. In de energiesector is dit fenomeen pas later opgekomen en begint het nu impact te krijgen.

En voor verwarring te zorgen onder de 'traditionele' handelaren, die ineens worden geconfronteerd met koersschommelingen die niet passen bij de data die naar buiten komen. Op 25 mei bijvoorbeeld maakte de OPEC, de vereniging van een aantal grote olielanden, bekend de productie verder te beperken. Goed nieuws voor de olieprijs in principe, maar die daalde toch met 5 procent.

Algoritmes versnellen dalingen

Sommige marktkenners probeerden de koersval te verklaren als een vorm van teleurstelling van beleggers dat de beperkingen niet ver genoeg gingen. Maar anderen stelden dat de daling van de olieprijs werd versneld toen algoritmes op de dalende trend insprongen.

Algoritmes volgen de koers met bepaalde technische modellen, waarin een bepaald verkoopmoment is opgenomen. Als dat wordt bereikt, zullen zij hun posities verkopen. Omdat 'quant investing' in formaat steeds meer toeneemt, is de impact van hun verkopen ook groter. De olieprijs daalt verder, waardoor andere algoritmes ook weer op hun verkooppunt aankomen en de olieprijs nog verder zakt.

Het is vooralsnog even zoeken naar balans en gewenning voor oliebeleggers. Niet iedereen is het dan ook eens met het afschuiven van de schuld op algoritmes. "Het is een soort zondebok", zegt Michael Pomada - baas van een hedgefonds dat ook flink inzet op algoritmes. "Mensen geven graag de schuld aan dingen waar ze niet veel van af weten."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 69,15 -1,07
-1,52
Olie (WTI) 63,68 -0,72
-1,12
pagehit