OLIE 16-11-2018 11:15:41

Dit betekent de koersval van olie voor de economie


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) Significant lagere energieprijzen zijn van invloed op de samenstelling en distributie van de economische activiteit in de Verenigde Staten, maar daar blijft het wel bij. Zo stelt Matthew C. Klein van Barrons in een opiniestuk.

Klein schreef zes maanden geleden al over de relatie tussen olie en de economie, maar toen stegen de olieprijzen juist flink. Er waren zorgen in de markt dat de prijzen tot 100 dollar per vat zouden oplopen, hetgeen direct aan de pomp te merken zou zijn. "Bij hogere olieprijzen zijn autorijders aan de pomp meer geld kwijt, waardoor er minder geld gaat naar andere diensten en goederen.

Volgens Klein reageert Amerika nu anders op bewegingen in de olieprijs dan vroeger, vanwege de andere eigenschappen van schalie-olie. Doorgaans stroomt olie nog jaren door nadat de eerste investeringen en boringen zijn gedaan, maar dit geldt niet voor schalie-olie. Om de productie van schalie-olie in stand te houden zijn er constante boringen nodig. Een stijging van de olieprijzen zetten aan tot meer investeringen door olieproducenten, terwijl zij bij lagere prijzen juist een hand op de knip houden.

In de afgelopen zes maanden werd er volgens Klein meer geboord, maar dit kan veranderen als de olieprijzen verder blijven dalen.

Klein verwees verder naar de hoogtijdagen van schalie in 2013-2014, toen de olieprijzen hoog stonden en oliestaten als Texas, New Mexico, North Dakota en Oklahoma eigenhandig zorgden voor een boost van de gehele economische activiteit in de Verenigde Staten. Toen de olieprijzen inklapten, zakten ook de oliestaten ineen, terwijl de rest van de economie verder groeide.

Na het herstel, profiteerden de oliestaten weer opnieuw van de toegenomen investeringen en lokale vraag naar werknemers, maar ging de gunstige wind wel weer ten koste van andere staten, waar meer energie werd verbruikt dan werd geproduceerd.

"Met dat gezegd mag de impact van de snel gedaalde olieprijzen niet overschat worden", aldus Klein. De olieprijzen stegen scherp in augustus en september, mede in afwachting van sancties tegen Iran. Toen duidelijk werd dat de sancties gematigder waren dan verwacht, pasten de olieprijzen zich aan."

"Boorbedrijven zijn wel gewend aan de volatiliteit en dekken zich voor jaren in. Er zijn waarschijnlijk significante verdere dalingen nodig, voordat er een meetbare impact is op de Amerikaanse macrocijfers.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 74,26 2,25
3,12
Olie (WTI) 65,80 1,80
2,81
pagehit