OLIE 10-3-2017 10:41:47

Dit hedgefonds ziet de olieprijs dalen naar 42 dollar


Fotobron: Freeimages.com

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zal waarschijnlijk naar 42 dollar zakken doordat speculanten de hoop op een hogere olieprijs hebben opgegeven. Dat zegt John Kilduff, oprichter van het energie-hedgefonds Again Capital tegen zakenzender CNBC.

Volgens Kilduff, die van het begin af aan al sceptisch was over het akkoord van de OPEC om de productie te verlagen, was de daling van de olieprijs van meer dan 5 procent op woensdag de laatste druppel voor de speculanten. De hoge handelsvolumes tonen volgens hem aan dat de speculanten hun optimistische posities afbouwen.

Olierally droogt op

"Voor mij is dat de bevestiging dat ze de handdoek in de ring hebben gegooid en dat we op dit moment in een vrij lang en groot liquidatieproces zitten dat de olieprijs zal wegdrukken naar het dieptepunt van november van 42 dollar. De hele rally vanaf november zal daarmee weer worden weggevaagd", aldus Kilduff.

De hedgefondsmanager verwacht dat de olieprijs eind april de 42 dollar zal bereiken en mogelijk ook tot onder de 40 dollar zou kunnen zakken. De olieprijs kwam afgelopen woensdag onder druk te staan nadat was gebleken dat de Amerikaanse olievoorraden voor de negende week op rij waren gestegen. Donderdag werd de daling voortgezet en zakte de olieprijs voor het eerst dit jaar tot onder de 50 dollar per vat.

Volgens Kilduff zijn de olieboorbedrijven in de afgelopen weken druk bezig geweest om hun productie te hedgen om zich te beschermen tegen toekomstige prijsdalingen, terwijl de speculanten juist gokten op een verdere stijging van de olieprijs.

"Iedereen keek naar de speculatieve longposities in de markt, terwijl de boorbedrijven de stijging van de olieprijs tot boven de 50 dollar gebruikten om hun toekomstige kasstromen veilig te stellen."

Productieverlaging OPEC

De olieprijs schommelde sinds het eind van 2016 tussen de 50 en 55 dollar vanwege het akkoord van de OPEC-landen en elf niet-OPEC-producenten om de productie met 1,8 miljoen vaten te verlagen. Echter, door het herstel van de olieprijs konden meer Amerikaanse olieproducenten, die duurdere boortechnieken gebruiken, weer meer olie gaan pompen.

Veel Amerikaanse oliebedrijven zijn in de afgelopen jaren over de kop gegaan door de fors lagere olieprijzen, maar de bedrijven die het hebben overleefd zijn volgens Kilduff veel efficiënter geworden en zullen zich volgens hem niet zo makkelijk meer uit de markt laten drukken door de OPEC.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,86 -0,46
-0,66
Olie (WTI) 63,55 -0,33
-0,52
pagehit