OLIE 5-3-2018 11:08:02

Een tekort aan olie ligt op de loer


Fotobron: Sif

(Finanzen.nl/AFN) - De groei van de olieproductie in met name de Verenigde Staten is voorlopig voldoende om aan de groeiende vraag naar olie te voldoen, zo stelt het IEA. Maar na 2020 zijn er meer investeringen nodig om de productie te garanderen.

In reactie op de hogere olieprijzen hebben Amerikaanse schaliebedrijven hun productie flink uitgebreid. De Britse zakenkrant Financial Times rept over "een tweede golf van productiegroei" in dit segment van de oliemarkt.

Mede daardoor kunnen de VS de komende drie jaar alleen al in 80 procent van de extra vraag voorzien. De rest van die grotere behoefte aan olie kunnen Brazilië, Canada en Noorwegen aanvullen met hun productie, die verder groeit.

Uitgeknepen

Ondanks de dalende kosten, dankzij nieuwe winningstechnieken, ziet het agentschap in Parijs nog nauwelijks meer investeringen buiten de VS. Die investeringen zijn wel nodig om de groeiende vraag na 2020 bij te houden, waarschuwt het agentschap.

Upstream investeringen kunnen daardoor binnen paar jaar tijd ontoereikend worden, waardoor de wereldwijde opvangcapaciteit tegen 2023 aanzienlijk zal worden uitgeknepen, aldus het IEA. "Nu de wereldwijde vraag gestaag toeneemt, is de reactie van de aanbodzijde cruciaal."

Grootste olieproducent

De wereldwijde olieproductie groeit naar verwachting tot 107 miljoen vaten per dag in 2023. Dat zijn er 6,4 miljoen meer dan dit jaar. Ruim de helft van die extra vaten komt uit de VS. Dankzij de schalierevolutie produceren de Amerikanen over vijf jaar 17 miljoen vaten per dag.

Verwacht wordt dat de VS de grootste olieproducent ter wereld zal inhalen. Dat is nog steeds Saudi-Arabië. Maar voor hoelang nog?

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 60,25 -1,46
-2,37
Olie (WTI) 51,23 -1,62
-3,07
pagehit