CACAO 12-3-2018 15:16:04

Er komt een correctie in het lekkere ritje van de cacaoprijs


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl)- De cacaoprijs is flink gestegen in februari. Nadia Menkveld, senior econoom bij ABN Amro, noemt de grondstof voor chocolade de grootste stijger voor de tropische grondstoffen. Maar de prijs is te ver doorgeschoten.

De stijging van de prijs van cacao is te danken aan de verwachting dat dit seizoen de oogst lager uit zal vallen dan vorig seizoen, aldus Menkveld. De International Cocoa Organisation (ICCO) ruggensteunt dat met data. De organisatie voorziet dat de productie van cacao dit jaar zal uitkomen op 4,6 miljoen ton. Dit komt neer op een afname van 2,3% ten opzichte van vorig seizoen.

Tegelijkertijd is er de verwachting dat de verwerking van cacaobonen met 2 procent gaat toenemen en uit gaat komen op 4,4 miljoen ton. Menkveld: "Concreet betekent dit een overschot van 105 duizend ton." Er is dan nog steeds sprake van een surplus, maar een stuk minder dan in 2017 toen dat surplus 300 duizend ton bedroeg.

Ongunstig weer

Het overschot neemt dus af, wat de prijs omhoog duwt. Maar tot hoever kan deze trend aanhouden? Dat is vooral afhankelijk van het weer in West-Afrika. West-Afrika is goed voor meer dan 70 procent van de globale productie. De jaarlijkse droogteperiode daar is ten einde. "Deze maand zal de regen terug moeten komen om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid en de kwaliteit van de cacaobonen op niveau blijft", betoogt Menkveld.

"Tot nu toe is het gebrek aan regen ongunstig geweest voor de gewassen." Gevolg: de kwaliteit is beneden peil. Dat zorgt er dan weer voor dat er meer bonen nodig zijn per 100 gram cacao, vergeleken met 2017 toen de kwaliteit van de cacaobonen goed was.

2300 dollar

Ondanks de zorgen om de kwaliteit van de bonen blijven de fabrieken die cacao moeten verwerken op volle toeren draaien. De malingen van cacao namen in Europa eind 2017 met 4,4 procent toe. In Azië bedroeg de stijging 4 procent. De stijging van de verwerking in 2017 komt door de lage prijs van cacaobonen vorig jaar, geeft grondstofexpert Menkveld aan. Voor dit jaar wordt er door de ICCO een stijging van de malingen met 4 procent verwacht, wereldwijd welteverstaan.

Het lagere tekort heeft voor een omslag in sentiment in de cacaomarkt gezorgd, signaleert Menkveld. Daardoor steeg de prijs van cacao vorige week boven de 2500 dollar per ton, een toename van 33 procent sinds het begin van dit jaar. Maar zij vindt de prijs te ver doorgeschoten. Er zal een correctie plaatsvinden, zo is haar standpunt en die van ABN Amro. Volgens die prognose zakt de cacaoprijs naar verwachting eind 2018 dan weg naar 2300 dollar per ton.

Wat denkt u?

pagehit