ZILVER 7-7-2017 09:12:29

Flashcrash zet zilver even 10 procent lager. Herstel volgt snel


Fotobron: Freeimages.com

Ineens stond zilver 10 procent lager, tijdens de vrijdagse handelsdag in Azië, in onze nacht dus. Waarschijnlijk ging het om een handelsfout, waarbij iemand per ongeluk te veel zilver in de koop of verkoop gooide, of voor een verkeerde prijs, schrijft The Wall Street Journal.

Daarop volgt dan een kettingreactie van andere zetten die worden gestart door de initiële fout. Bijvoorbeeld mensen met een stop-loss order, waarmee de belegging wordt verkocht als de prijs ervan met een vooraf bepaald percentage daalt. Worden er veel van die opties geactiveerd, dan daalt de prijs door het aantal verkopen nog verder, waardoor er mogelijk weer nieuwe stop-loss orders in werking treden.

Zoiets is waarschijnlijk afgelopen nacht ook met de zilverprijs gebeurd, al zet marktkenner Stuart Ive bij WSJ wel de kanttekening dat dit een "apart geval" is. Het gebeurde bijvoorbeeld op een tijdstip dat de Amerikaanse markten eigenlijk al gesloten waren en de Aziatische markten nog niet echt opgestart.

Het lijkt er ook op dat er niet een handelsfout werd gemaakt met groot volume erachter. Ive: "Als er echte handelsvolumes achter zaten, zou de prijs niet zo snel weer terug op het oude niveau zijn geweest." Zilver koerst inmiddels rond de 15,90 dollar, minder dan een procent lager dan een dag eerder.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Zilver 17,20 -0,24
-1,38
pagehit