GRONDSTOFFEN 18-12-2017 15:00:06

Goldman Sachs ziet grondstoffen in 2018 wel uitgroeien tot beste beleggingsklasse


Fotobron: Glencore

De positiviteit van Goldman Sachs is op meerdere oorzaken gestoeld. Het voornaamste is simpelweg dat de zakenbank denkt dat de vraag naar grondstoffen ook komend jaar sterk zal stijgen. Oilprice.com citeert uit het rapport van de Amerikaanse bank: "De vraag is nu zelfs nog sterker dan een jaar geleden met een duidelijk sterke wereldwijde groei."

Daarnaast kijkt Goldman Sachs ook naar de renteverhogingen die centrale banken of weer aan het invoeren zijn (de Federal Reserve) of overwegen om dat komend jaar te gaan doen (de ECB). Hogere rentetarieven worden gevreesd door aandelenbeleggers, maar voor grondstoffen kunnen ze een goed teken zijn.

Want als centrale banken de rente gaat verhogen, betekent dat vaak dat de vraag groter wordt dan het aanbod. En de hogere grondstoffenprijzen betekenen dat de centrale banken in moeten grijpen. Dus als de centrale banken dat komend jaar gaan doen, zal het een teken zijn dat het met de grondstoffenprijzen wel goed gaat.

Goldman Sachs adviseert daarom beleggers om overwogen te blijven in grondstoffen. De Amerikaanse zakenbank voorziet een rendement van bijna 10 procent. Als de centrale banken inderdaad hard in gaan grijpen komend jaar, zouden grondstoffen volgens Goldman Sachs wel eens de best renderende beleggingsklasse kunnen worden dit jaar.

Wat denkt u?

pagehit