GOUD 12-10-2018 09:50:39

Goud boekt grootste winst sinds Brexit


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

(finanzen.nl) - De goudprijs handelde de afgelopen maanden in een smalle 'trading range' naar beneden. De koers kalfde af. Donderdag knalde goud weer omhoog.

De 2,5% winst op donderdag was de grootste plus in procenten sinds 24 Juni 2016, de dag na de Britse stemming over de Brexit.

De afgelopen tijd werd de bitcoin nog even getipt als 'de nieuwe vluchthaven', het digitale goud. Maar de cryptomunt wist die rol niet te pakken in de dalingen van de afgelopen dagen. Good old goud deed dat gisteren wel.

Vivek Dhar, analist Mining and Commodities bij de Commonwealth Bank, zegt dat de plotselinge en substantiële stijging te danken is aan een combinatie van aanhoudende sterke dalingen in Amerikaanse en Europese aandelen en een hernieuwde zwakte in de Amerikaanse dollar.

"De goudprijs loopt nu op omdat de dalende aandelenmarkten de vraag naar veilige havens stimuleren," zei hij. "De prijs steeg ook omdat de Amerikaanse dollar verzwakte nadat de Amerikaanse inflatie in september trager groeide dan verwacht."

Dhar zegt dat de vooruitzichten voor de goudprijs waarschijnlijk bepaald zullen worden door bewegingen in de Amerikaanse dollar, in plaats van veranderingen in de reële Amerikaanse obligatierendementen die in het verleden van invloed zijn geweest. "We blijven onze goudprijsverwachtingen koppelen aan de bewegingen van de US-dollar", zegt hij.

"Een sterkere US-dollar drukt de goudprijs. Met nog veel macro economische risico's in de komende maand, waaronder de tussentijdse verkiezingen in de VS, lijken de vooruitzichten voor goud er een stuk rooskleuriger uit te zien, denkt Dhar. Vooral ook omdat de prijs nu uit zijn neerwaartse trendkanaal is gebroken.

Analist Corné van Zeijl noemt vrijdag in het Financieele Dagblad een technische factor die voor verrassingen in de goudprijs kan zorgen. Hij stelt dat speculanten voor het eerst sinds 2001 'short' zitten in goud. Die beleggers sorteren voor op een goudprijsdaling. Mocht de prijs oplopen dan zien zij zich mogelijk gedwongen hun posities terug te draaien en loopt de goudprijs verder op. Zo'n zogenaamde 'short squeeze' zagen wij recent bij aandelen Tesla.

Van Zeijl noemt goud op zich "een waardeloze belegging", omdat beleggers in goud geen rente of dividend ontvangen. Je bent volgens Van Zeijl afhankelijk van wat de gek voor goud geeft. Toch ziet hij fundamentele factoren die de goudprijs in de kaart kunnen spelen. De "angstaanjagende monetaire verruiming" en de sterk opgelopen Amerikaanse staatsschuld.

De spot goudprijs is momenteel $ 1223 dollar per ounce, volgens de prijzen van Thomson Reuters.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.275,60 1,50
0,12
pagehit