GOUD 5-6-2018 10:57:46

'Goud de komende vijf jaar zeer aantrekkelijk'

(finanzen.nl) - Goud wordt de komende vijf jaar een van de meest aantrekkelijke beleggingen, nu zowel inflatie als volatiliteit is teruggekeerd op de financiële markten. Dat stelt vermogensbeheerder Pictet AM in de 2018 Secular Outlook.

Pictet AM voorspelt een 'substantieel hogere' inflatie in de komende vijf jaar, vergeleken met de afgelopen tien jaar. "In zo’n klimaat doet goud het doorgaans goed." De Zwitserse vermogensbeheerder ziet het edelmetaal als een veilige haven tegen een zeer ruim monetair beleid, maar "het biedt ook bescherming tegen geopolitieke spanningen".

Zes procent per jaar

Daar komt bij dat beleggers momenteel zwaar onderwogen zijn in goud. De prijs ligt dan ook 50 procent beneden de vorige piek, aldus Pictet AM. "Wij verwachten dat goud de komende vijf jaar een jaarlijks rendement van 6 procent zal opleveren."

Halverwege de dinsdagochtend bedroeg de prijs van goud per troy ounce ruim 1293 dollar. Dat betekent dat het edelmetaal wederom in een dalende trend zit. Vorige week kreeg goud echter de wind in de zeilen als gevolg van de nervositeit rondom de politieke situatie in Italië. De goudprijs schoof net iets boven de 1300 dollar. In de eerste maanden van dit jaar leek de goudprijs een nieuwe weg in te slaan naar boven.

Bekijk hier de actuele goudprijs

Bart Melek van TD Securities denkt dat beleggers de komende tijd de nodige vreugde kunnen beleven aan goud. Hij gelooft in een positieve ontwikkeling en dat de goudprijs richting de 1400 dollar gaat bewegen.

Koers van de Fed

De politieke situatie in Italië is nog verre van stabiel en dat kan gunstig uitpakken voor de goudprijs. "Goud zal beter presteren dan andere assets zolang de Italiaanse crisis andere landen treft", meent Melek. Melek lijkt niet veel fiducie te hebben in een stabiele situatie in Italië. Mocht de toestand echter daadwerkelijk stabiliseren, dan zal dat zeker ten nadele zijn van de goudprijs.

Maar dan is er nog de "agressieve koers" die de Federal Reserve heeft ingezet. Melek denkt dat die hoe dan ook gunstig uit zal gaan pakken voor de goudprijs. Hij rekent erop dat de Fed in 2018 drie tot vier renteverhogingen doorvoert. En wat betreft 2019 verwacht hij dat er één à twee zullen komen.

Melek voorspelt dat de goudprijs in het vierde kwartaal een gemiddelde prijs van 1375 dollar zal bereiken. Voor 2019 gelooft de grondstofstrateeg dat een prijs van 1400 dollar per troy ounce mogelijk is.

Wat denkt u?

pagehit