GOUD 6-10-2017 09:25:59

Goud is de weg omhoog helemaal kwijt


Fotobron: Freeimages.com

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst terug naar de reden waarom de goudprijs steeg. Of redenen eigenlijk. Beleggers vreesden een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid als president Donald Trump het schuldenplafond niet mocht verhogen, maar het lukte hem met hulp van de Democraten dat toch tijdelijk te doen.

En goudbeleggers speculeerden er ook op dat het Trump niet zou lukken om zijn plannen voor lagere belastingen binnen afzienbare tijd te presenteren. Die belastingplannen hebben deels bijgedragen aan de flinke stijgingen op de aandelenmarkt. De gedachte van goudbeleggers is: als de belastingplannen niet doorgaan, zullen aandelenbeleggers naar de veilige havens vluchten.

Maar Trumps belastingplannen zijn inmiddels ook gepresenteerd, waardoor de wind nog verder uit de zeilen van de goudprijs is genomen. En ook de dreiging tussen Verenigde Staten en Noord-Korea is inmiddels weer iets afgenomen. Wrang genoeg is het oplaaien van dat conflict iets wat de goudprijs weer omhoog zou kunnen stuwen, zeggen beleggers tegen The Wall Street Journal.

Federal Reserve heeft dikke vinger in de pap

Maar als belangrijkste oorzaak voor de terugval van de goudprijs wordt er gewezen naar de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Die maakte in september bekend waarschijnlijk dit jaar nog een keer de rente te gaan verhogen en volgend jaar in gestaag tempo verder te gaan met die rentestijgingen.

Een hogere rente gaat waarschijnlijk voor een hogere dollar zorgen en dat is doorgaans slecht nieuws voor de goudprijs. Want bij een duurdere dollar wordt het voor beleggers die handelen in andere valuta duurder om goud aan te schaffen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.261,43 16,13
1,29
pagehit