GOUD 4-1-2019 10:30:11

Goud klimt tot 1300 dollar en pakt vluchthavenfunctie terug


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl)- Terwijl aandelenbeurzen flinke verliezen lijden klimt de goudprijs tot boven de 1300 Amerikaanse dollar. Het edelmetaal herpakt zijn rol van veilige haven in onzekere tijden meldt de South China Morning Post.

De futures prijzen van goud noteren al een fractie boven de 1300 dollar en de spotprijzen kruipen ertegenaan. Ook het zilver stijgt en bereikt het hoogste prijsniveau sinds juli 2018.

Vluchthaven

Goud is de eerste dagen van 2019 de gewilde belegging. Beleggers vrezen voor een verslechtering van de wereldwijde economische vooruitzichten. Ze rekenen met minder of geen renteverhogingen van de Federal Reserve dit jaar, denkt de South China Morning Post.

Beleggers zien dat de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk een groter effect heeft op de groei dan verwacht. De omzetwaarschuwing van Apple lijkt een signaal. De shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse regering doet het sentiment ook geen goed.

Toenemende vraag

"Beleggers realiseren zich steeds meer dat goud 'veilig geld' is", aldus Rainer Michael Preiss, directeur van Taurus Wealth Advisors. Hij zei dat al voor de rally tot boven de 1300 dollar. Preiss ziet dat de vraag naar goud toeneemt door de mogelijke neergang van de wereldeconomie, het risico van beleidsfouten van de centrale bank en de stijgende schuldenlast van de VS.

Eerder deze week wees een economisch rapport op een terugval in de Chinese productie. Ook de cijfers van de fabrieksoutput van fabrieken in Italië en Polen daalden. Ondertussen steeg de prijs van goud ETFs tot het hoogste niveaus sinds juni.

Psychologische barrière

Een stijging van de goudprijs tot boven de 1300 dollar wordt beschouwd als een doorbraak. Het is een psychologische barrière die extra vraag kan aanwakkeren, denken diverse analisten. Onder hen is George Gero van RBC Wealth Management.

De markt maakt zich volgens Gero grote zorgen over de economie, de aandelenmarkt en politieke gebeurtenissen zoals de brexit. "Als investeerders blijven zoeken naar toevluchtsoorden, kan de goudprijs oplopen tot 1.350 dollar", zei hij.

"De dollar vertoont tekenen van zwakte, vooral ten opzichte van de yen, de aandelen staan onder druk, de renteverwachtingen van de Fed komen ook naar beneden", aldus Ole Hansen, hoofd van de grondstoffenstrategie bij Saxo Bank. Hij denkt dat goud zijn rol als veilige haven zal blijven spelen als de trends doorzetten.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.318,03 1,65
0,13
pagehit