GOUD 10-1-2017 10:45:51

'Goud nog steeds een goede keuze, ook als de Fed de rente verhoogt'


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

De goudprijzen zijn sinds september al gedaald van 1.340 dollar per troy ounce (de gangbare aanduiding voor hoeveelheden goud, omgerekend zo'n 30 gram) naar 1.130 dollar, mede vanwege de duurdere dollar en de recente rally van de Amerikaanse aandelenmarkten na de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En meer renteverhogingen door de Federal Reserve zijn doorgaans ook geen goed teken voor de goudprijs. Columnist Olivier Garret van Forbes denkt er anders over.

De markt verwacht dit jaar nog enkele renteverhogingen door de Fed. En in zo’n scenario doet goud het doorgaans niet heel goed. Als gevolg vragen veel beleggers zich af of goud nu in een berenmarkt terecht is gekomen. En of dit niet de tijd is om juist goud te kopen vanwege de lage prijs.

Volgens Garret heeft de markt bescheiden rentestappen evenwel al volledig ingeprijsd, mede op basis van de uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen. Zij maakte afgelopen maand duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank momenteel in een afwachtende modus zit. "Yellen en andere Fed-leden zijn nog niet hawkish geweest, […] hoewel de markt niet verwacht dat de Fed overgaat tot een agressief beleid", aldus Garret.

Volgens Garret kunnen jaren van een ruim monetair beleid nu zorgen voor een tijd van economische groei, hetgeen inflatie met zich mee zal brengen. Op basis van het verleden, verwacht de columnist van Forbes dat de Fed voorzichtig kleine rentestappen zal nemen. "Reële rentes worden hierdoor mogelijk negatief en dat zou goed zijn voor de goudprijzen."

Het kan ook de andere kant op

Maar het kan ook de andere kant opgaan, zo stelt Garret. De Amerikaanse economie groeit al zeven jaar en met oog op het verleden kan een krimp eraan komen. Bovendien kan de Amerikaanse economie last ondervinden van de sterke dollar en zijn schuldpositie. Lagere belastingen en hogere investeringen kunnen de economie over het randje van een recessie duwen. En dan zijn er ook nog de politieke spanningen in Rusland, Syrië, Irak en Oekraïne.

Maar de afgelopen maanden heeft Yellen laten weten dat de Fed alleen rentestappen zal nemen als dit echt nodig is. Daarmee zitten we volgens Garret op dit moment in de "unieke situatie" waarin iedere actie van de Fed de goudprijzen niet noemenswaardig zal aantasten. "Zowel inflatie als negatieve reële rentes zijn een voordeel voor de goudprijzen.

Uiteraard zal de Fed bij een sterke economische groei een serie renteverhogingen doorvoeren om de inflatie te remmen, maar deze stap zal eerder als reactie komen dan in anticipatie op inflatie. Maar in beide scenario’s zullen de reële rentes negatief blijven of op z’n best rond de nul koersen. Dit maakt een positie in goud tegen de huidige prijzen aantrekkelijk", aldus Garret.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.245,30 -6,20
-0,50
pagehit