GOUD 26-9-2017 15:28:10

'Goud staat over een jaar op 1.400 dollar'


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

Gartman doet die voorspelling bij CNBC op een moment dat de goudprijs onder druk stat. Over heel 2017 staat goud nog altijd op een plus van bijna 14 procent. Het edelmetaal begon het jaar rond 1.130 dollar en staat inmiddels rond 1.300 dollar. Maar goud stond kort geleden ook nog even boven 1.350 dollar en is nu weer wat teruggezakt.

Dat baart Gartman niet echt zorgen. Hij kijkt liever naar het bredere plaatje van de rally over heel 2017 en vindt in dat perspectief de terugval naar 1.300 dollar niet zo verontrustend.

Gartman gelooft dat er nog veel meer in het vat zit voor goud. "Over een jaar zal de goudprijs significant hoger staan dan nu", zegt hij tegen CNBC. "Ik denk dat we zeker een prijs van 1.400 dollar gaan zien." Daarbij benadrukt Gartman dat hij geen blinde vlek voor goud heeft: "Ik geloof niet dat de wereld ten onder gaat. Ik denk niet dat je geld moet hebben omdat je denkt dat overheden overal ter wereld gaan instorten."

Centrale banken helpen goud

Gartman gelooft in goud vanwege het nog altijd ruime monetaire beleid van de centrale banken. Dat ondermijnt volgens hem valuta als de euro en de dollar. "In dat geval is goud de valuta die het het beste doet."

Dat de Federal Reserve inmiddels bekendmaakte dat het de balans langzaamaan gaat terugbrengen vanaf het huidige startpunt van 4.500 miljard dollar baart Gartman voor de komende twaalf maanden ook niet echt zorgen. Want het afwikkelen van het beleid "gaat vijf tot zes jaar duren. Dat is niet zomaar gebeurd."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.260,83 15,53
1,25
pagehit