GOUD 5-4-2018 15:04:00

Goudprijs zet weer dalende trend in, ondanks veel upside


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

(finanzen.nl) - De goudprijs daalde op donderdag toen de risicobereidheid van beleggers weer aantrok, nadat de angst voor een regelrechte handelsoorlog wegebde. Beleggers lijken te geloven dat de recente tariefaankondigingen door de VS en China onderhandelingstactieken zijn. En de kans dat de landen uiteindelijk een compromis zullen bereiken, wordt groter ingeschat.

De prijzen voor het edelmetaal waren op woensdag behoorlijk gestegen, nadat China met nieuwe importheffingen was gekomen op Amerikaanse producten, als vergelding voor de reeks importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump had afgekondigd.

Zorgen dat een protectionistisch handelsbeleid zou kunnen resulteren in een keiharde handelsoorlog stimuleerde de vraag naar goud. Beleggers zochten dekking in het edelmetaal voor eventuele nare gevolgen voor de wereldeconomie en de Amerikaanse groei.

Omslag

Maar ​​nadat Larry Kudlow, de economische adviseur van president Donald Trump, laat op woensdag zei dat de voorgestelde tarieven op China misschien niet echt van kracht worden en hieraan toevoegde dat er geen sprake is van een handelsoorlog tussen de VS en China namen de handelsspanningen af.

Het marktsentiment werd volgens Investing.com ook geholpen door de hoop dat de VS een deal met Canada en Mexico zou kunnen sluiten over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst. Daarmee wordt dan niet het marktsentiment ten aanzien van goud bedoeld, dat mag duidelijk zijn.

Naast de aandelenmarkt wist de dollar te profiteren. De U.S. Dollar Index, die de sterkte van de greenback meet ten opzichte van een handelsgewogen mandje van zes belangrijke valuta, steeg met 0,31 procent naar een stand van 107,09.

In tijden van politieke of economische onzekerheid vluchten beleggers doorgaans naar goud, maar ook niet altijd. Een sterkere en duurdere dollar maakt het in (hoofdzakelijk) dollars gedenomineerde metaal duurder voor bezitters van andere valuta's.

Goudrally

De prijs voor goud stond donderdagmiddag in New York op 1326,08 dollar per troy ounce, een daling van 0,55 procent. Ook andere edelmetalen ging het minder af. Zilver noteerde op 16,25 dollar per troy ounce. Palladium ging met 0,92 procent naar beneden en noteerde zo 919 dollar per troy ounce. En platinum kostte 909,50 dollar per troy ounce, een prijsvermindering van 0,82 procent. Zie voor de actuele standen de bijbehorende grondstoffenprijzenpagina van finanzen.nl.

Vivek Dhar, Mining & Energy Commodities Analyst bij de Commonwealth Bank, denkt echter dat de goudprijs juist in de lift zit. Volgens hem is er sinds medio december een goudrally aan de gang. "De spotprijs is sinds die tijd met 7,7 procent gerallied", zo vertelde hij David Scutt van Business Insider.

Dhar ziet veel opwaarts potentieel voor goud. Niet alleen op korte termijn, maar ook in de komende jaren. Dit rooskleurige toekomstbeeld kan echter worden verstoord door het uit de hand lopen van geopolitieke strubbelingen, zo meent hij. Een eventueel heftig handelsconflict tussen de VS en China is dan ook geen garantie voor een stijging van de goudprijs.

Wat denkt u?

pagehit