GRONDSTOFFEN 7-5-2018 11:04:00

Grondstoffen moeten in sweet spot van beleggers staan


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Goldman Sachs is al een tijd lang erg bullish over grondstoffen om in te beleggen. Halverwege april adviseerden analisten van de Amerikaanse zakenbank ook al om in grondstoffen te stappen. Met name olie en aluminium zouden beleggers in de gaten moeten houden.

Het blijkt dat grondstoffen de beste presterende beleggingscategorie is van dit jaar, aldus Goldman Sachs. Sinds 2016 maakt Goldman Sachs zich al sterk voor grondstoffen, onderstreept Jeffrey Currie, Global Head of Commodities van Goldman Sachs. Business Insider schrijft dat de bank nog steeds erg overtuigd is van zijn gelijk.

"De strategische argumenten voor het bezitten van grondstoffen zijn zelden sterker geweest." De sterke wereldwijde economische groei die van laatcyclische aard is in de ontwikkelde markten en ook in de opkomende markten van gewicht is, ondersteunt volgens hem de groei van de vraag. Die legt tegelijkertijd behoorlijke druk op de toelevering. Nog sterker zelfs, die raakt erdoor uitgeput.

Currie zegt dat veel beleggers nog steeds sceptisch blijven. Dat vindt hij onverstandig. Ze laten zich nog te veel leiden door de zwakke rendementen van Amerikaanse energieproducenten in het afgelopen decennium en de door de vrees dat de OPEC en Rusland kunstmatig de olieprijzen omhoog drukken door het aanbod te beperken.

Maar Currie vindt deze houding ook niet verbazingwekkend. Rendementen zijn meestal in de vroege fases van de economische cyclus niet om naar huis te schrijven. Hij doelt daarmee op de fases van krimp en herstel. "Dat gaat gepaard met een mix van zwakke vraag en overmatige productie", zegt Curie.

"Grondstoffen kunnen zeer negatieve en zwakke rendementen boeken tijdens de fases van recessie en herstel, maar presteren massaal beter dan aandelen in de fases waarin de conjunctuur expandeert en vertraagt", aldus Currie.

Wat denkt u?

pagehit