GRONDSTOFFEN 23-10-2017 13:37:23

'Grondstoffen zijn niet voor de lange termijn, maar wel voor momentum-beleggen'


Fotobron: Flickr, MarineCorps NewYork, Morgan Stanley

(finanzen.nl) - Zet de prestaties van een mandje grondstofbeleggingen af tegen andere soorten beleggingen, dan springen grondstoffen er niet bijster goed uit.

Zoals bekend kunnen prijzen van olie, goud en granen op de korte termijn flink schommelen. Maar op de lange termijn leveren grondstoffen zacht gezegd geen superieur rendement.

Zakenbank Morgan Stanley illustreert dit in een nieuw rapport aan de hand van de volgende grafiek, met Amerikaanse beursdata.

Te zien is hoe verschillende beleggingen over de afgelopen 25 jaar presteerden.

Duidelijk is dat aandelen (donkerblauwe lijn) veruit het hoogste rendement opleverden, gevolgd door hoogwaardige obligaties (groene lijn) en staatsleningen (gele lijn).

Vervolgens komen twee mandjes met grondstoffen (rode en lichtblauwe lijn): die blijven duidelijk achter bij de andere beleggingscategorieën.

Grondstoffen voor de korte termijn

Op zich lijkt er dus weinig reden om uit rendementsoverwegingen grondstoffen op te nemen in een beleggingsportefeuille voor de lange termijn.

Maar, zo merken de analisten van Morgan Stanley op, grondstoffen zijn niet totaal nutteloos. Voor de kortere termijn, bijvoorbeeld een periode van 12 maanden, kunnen grondstoffen nuttig zijn als je op bepaalde trends wil inspelen. Want juist daar bieden grondstoffen vaak een aardig houvast.

Zo stelt Morgan Stanley zelf mandjes samen met het beste positieve en negatieve 'momentum' voor de komende twaalf maanden, om op beurstrends in te spelen. Iets voor fijnproevers en specialisten, maar toch.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.333,23 -7,58
-0,56
Olie (Brent) 69,42 -0,80
-1,14
pagehit