OLIE 31-7-2017 11:54:23

Het probleem van de OPEC-landen: een olieverslaving


Fotobron: Pixabay/CC0

Het lukt de OPEC, ooit een machtig oliekartel, steeds minder om de rijen gesloten te houden, schrijft The Wall Street Journal. Want de olie-afhankelijkheid van de landen is zo sterk geworden dat het steeds moeilijker wordt voor hen om zich aan de zelfopgelegde productiebeperkingen te houden. Zeven van de elf landen zouden zich niet aan de afspraken houden.

Het probleem voor de landen is dat ze zichzelf te afhankelijk hebben gemaakt van de olie-inkomsten. Vroeger waren lagere olieprijzen niet zo'n groot probleem omdat de oliehandel toen ook bij lagere prijzen nog genoeg opleverde. Maar regeringen van de olielanden gingen steeds meer hun uitgavenpatroon aanpassen op een hoge olieprijs.

De Verenigde Arabische Emiraten maken bijvoorbeeld maar 12 dollar aan kosten voor elk vat olie. Maar het land heeft een olieprijs van 67 dollar nodig om de overheidsuitgaven af te dekken.

De oliewinsten zijn steeds meer een noodzaak geworden voor de landen. En er is daardoor steeds minder marge over om de olie-inkomsten weg te laten zakken. Dus is er of een hoge olieprijs nodig, of een hogere productie om de lage olieprijs te compenseren.

Landen houden zich niet aan de afspraak

En dus is de vereiste zelfdiscipline om de productie te beperken steeds moeilijker aan te houden. Zeker als diezelfde beperkingen er tot nog toe niet hebben geleid dat de olieprijzen aan het dalen zijn. Sterker nog: sinds het begin van het jaar is olie ruim 7 procent goedkoper geworden.

De OPEC-ministers kwamen afgelopen weekend samen met Rusland in Sint Petersburg. Daar werden volgens WSJ door Khalid al-Falih, de energieminister van Saoedi-Arabië, stevige noten gekraakt richting onder meer Irak en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen zouden zich volgens al-Falih niet houden aan de beperkingen, al ontkent Irak dat.

Dat het niet lukt om de productie te controleren is een mogelijk bommetje onder de invloed van de OPEC. Want hoe langer de prijzen laag blijven, hoe moeilijker het zal zijn om de olie-afhankelijke landen ervan te overtuigen dat het beter is als ze samen blijven werken.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,48 -0,66
-0,95
Olie (WTI) 63,03 -0,69
-1,08
pagehit