GRONDSTOFFEN 8-5-2017 12:58:35

Hier moet je op letten als je in grondstoffen gaat beleggen


Fotobron: Flickr, 401kcalculator.org

Door Martijn Mom

Beleggers die geld willen verdienen met de handel in grondstoffen moeten vooral goed zijn in het inschatten van de valutabewegingen. Dat komt omdat veranderingen in de waarde van de Amerikaanse dollar vaak gepaard gaan met bewegingen in tegengestelde richting in de prijzen van de meeste grondstoffen die op de wereldwijde markten worden verhandeld, zo meldt The Wall Street Journal.

Zo werden de grondstoffenprijzen vanaf september 2012 tot en met februari 2016 gemiddeld genomen gehalveerd, terwijl de waarde van de dollar steeg. De beweging van de dollar is echter niet een gegarandeerde voorspeller van de richting van de grondstoffenprijzen, maar het is wel een factor die niet genegeerd kan worden.

Negatieve correlatie grondstoffenprijzen en dollar

In de afgelopen tien jaar lieten de prijzen van grondstoffen gemiddeld een negatieve correlatie zien met de waarde van de dollar van meer dan 0,5, zo blijkt uit een analyse van S&P Dow Jones Indices. Met andere woorden, de twee bewegen vaker in tegenovergestelde richting dan niet. Een negatieve correlatie van 1,0 zou betekenen dat de twee altijd in tegengestelde richtingen bewegen.

Sommige grondstoffen hebben zelfs een hogere negatieve correlatie. Loodvrije benzine, ruwe olie en stookolie hebben een negatieve correlatie met de waarde van de dollar van meer dan 0,8.

Correlatie betekent natuurlijk niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is van oorzakelijkheid. Maar in dit geval is er volgens The Wall Street Journal een element van oorzakelijk verband.

"Alle goederen zijn in dollars geprijsd", zegt Steve Hanke, professor in toegepaste economie aan de Johns Hopkins University. "Daarom is de dollar zo belangrijk. Als de nominale waarde van de dollar schommelt, dan moeten de nominale prijzen van de grondstoffen ook bewegen." Andere factoren kunnen het effect van de bewegingen van de dollar temperen of versterken, maar de dollar zal altijd enige impact hebben op de grondstoffenprijzen.

Richting van de dollar voorspellen

De truc is dan ook om uit te zoeken welke kant de dollar opgaat. De makkelijkste manier voor individuele beleggers om de richting van de dollar te achterhalen is om te kijken of hun bank wisselkoersvoorspellingen publiceert. Dergelijke prognoses zullen doorgaans de waarde van de dollar tegen valuta als de euro, yen en pond voorspellen.

Om de zaken eenvoudig te houden, kunnen beleggers zich concentreren op slechts één belangrijke wisselkoers: de dollar versus de euro. "Het merendeel van de tijd geldt: wanneer de dollar sterk is tegen de euro, dan komt dat omdat de dollar sterk is tegen alle valuta", aldus William Adams, senior econoom bij PNC Financial Services in Pittsburgh.

Voor degenen die een dollar-euro-prognose willen aanvullen met eigen onderzoek, is het van belang om te kijken wat er in de twee economieën gebeurt. "De vooruitzichten voor economische groei en inflatie zijn bepalend voor de beslissingen van de centrale banken en zorgen voor veel bewegingen in wisselkoersen", aldus Adams.

Wanneer een economie snel groeit en de inflatie stijgt, hebben de centrale banken de neiging om de kosten van het lenen geld te verhogen. Hogere rentetarieven hebben de neiging om de waarde van een munt te versterken doordat de waardepapieren in die valuta aantrekkelijker zijn geworden voor beleggers.

Dollar zal sterker worden

"Onze verwachting is dat de dollar, die al vrij sterk is, nog sterker zal worden", zegt Adams. "Het is een mix van een krappere Amerikaanse arbeidsmarkt plus een versnelde loongroei en de verwachtingen van fiscale stimulans."

De Amerikaanse economie is sneller hersteld dan de eurozone. Als gevolg daarvan is het waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente sneller zal verhogen dan de Europese Centrale Bank waardoor de dollar in waarde zal stijgen ten opzichte van de euro.

Maar het is duidelijk dat die situatie echter niet altijd opgaat, zodat de beleggers in grondstoffen de economische gegevens uit Europa en de Verenigde Staten nauwlettend moeten blijven volgen.

Wat denkt u?

Valuta in dit artikel

EUR/USD 1,175 -0,0016
-0,14
pagehit