GRONDSTOFFEN 7-4-2017 14:41:45

Hoe Noord-Korea zichzelf in leven houdt met grondstoffenhandel


Fotobron: Flickr, (stephan) (CC BY-SA 2.0)

Hoe verdient het communistische land eigenlijk nog geld, ondanks de compleet isolationistische houding die het land hanteert? En de sancties die talloze landen op hebben gelegd aan Noord-Korea? CNN zocht het uit en vond het antwoord in grondstoffenhandel.

Alle tests met raketten die Noord-Korea doet zijn natuurlijk niet gratis, dus er moet ook geld in het laatje komen. Dat blijkt dus voornamelijk uit China te kopen met dank aan de kolenmijnen in Noord-Korea.

Het communistische land exporteert jaarlijks miljoenen tonnen kolen naar het buurland. In 2015 was het een derde van de totale export van Noord-Korea. Het zal een van de zaken zijn waarover de Amerikaanse president Donald Trump wil praten met de Chinese president Xi Jinping.

Trump zou graag zien dat zijn China de banden met Noord-Korea verbreekt om ervoor te zorgen dat er minder geld overblijft voor militaire strapatsen. Maar China heeft zo zijn eigen belangen. Het ziet Noord-Korea als een buffer tussen zichzelf en 'VS-vriendje' Zuid-Korea.

China ondernam trouwens wel actie. In februari liet het land weten dat het de rest van het jaar geen kolen meer zou importeren uit Noord-Korea. Maar volgens insiders is dat vooral schone schijn. Er valt makkelijk om de restricties heen te werken door deals buiten de boeken te sluiten en de lakse controle.

Flinke reserves en cyberaanvallen op banken

Mocht China toch serieus werk maken van het uitsluiten van handel met Noord-Korea hoeft dat volgens CNN ook nog niet de nekslag te betekenen. De Noord-Koreanen zouden namelijk flinke reserves hebben opgeslagen uit de tijd dat de kolenhandel met China floreerde.

Ook heeft Noord-Korea nog een andere inkomstenbron achter de handen. Het land probeert steeds vaker banken te hacken om geld te verdienen. Een jaar geleden werd de centrale bank in Bangladesh naar verluidt aangevallen, eerder zou dat al gebeurd zijn met Costa Rica, Polen en Nigeria.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Kolen 64,55 0,00
0,00
pagehit