GOUD 10-11-2017 15:09:30

Hoewel de vraag naar goud minder wordt, blijft de prijs stijgen


Fotobron: Flickr, Michael Mandiberg (foto bewerkt)

De wereldwijde vraag naar goud in het derde kwartaal van 2017 was op het laagste niveau in de afgelopen acht jaar, schrijft The Wall Street Journal. Maar de prijs steeg dit jaar desalniettemin met 12 procent.

Het laat volgens de Amerikaanse zakenkrant zien dat er steeds minder verband is tussen de vraag naar en prijs van goud. Het edelmetaal wordt steeds meer gezien als een belegging, een veilige haven in tijden van onrust.

En dus lijken het sentiment op de beurzen en de Amerikaanse rentetarieven steeds meer een rol te spelen in de prijsbepaling van goud, meer dan de daadwerkelijke vraag naar het edelmetaal.

De vraag naar goud nam onder meer af omdat er eerder dit jaar in India nieuwe belastingwetten in werden gevoerd die goud in het land duurder maakten. Veel van de handel in goud werd daarom al voor het derde kwartaal afgehandeld, om die nieuwe wetten voor te zijn.

Daarnaast kochten ETF's die de goudprijs volgen een stuk minder goud in. Daar staat tegenover dat de centrale banken van onder meer Rusland en Turkije wel fors meer goud insloegen in het afgelopen kwartaal.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.333,18 -7,63
-0,57
pagehit