ANALYSE 25-7-2018 10:17:04

Hoofdeconoom: 'Tijd voor een wake-upcall in de grondstoffensector'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Onder druk van beleggers en om kosten te drukken is vooral in de olie-industrie, sinds de halvering van de olieprijs in 2014, afgezien van grote investeringen in nieuwe projecten. John Greenwood vindt het tijd voor een wake-upcall. De kostenbesparingen noemt hij een probleem voor de wereldeconomie.

Lees hier wat kredietbeoordelaar Moody's verwacht wat betreft de investeringen van oliereuzen in 2019

"De industrie zou hierdoor onterecht grote olie- en gasprojecten te vroeg de rug toe kunnen keren, mede door de groeiende bezorgdheid over het klimaat, voordat er geschikte alternatieven zijn ontwikkeld die in staat zijn te voldoen aan de vraag vanuit de markt." Dit kan volgens de hoofdeconoom van Invesco leiden tot een aanbodtekort en stijgende olieprijzen die problemen veroorzaken voor de wereldwijde economie.

Rond de 70 dollar

Hoewel olieprijzen dit jaar al 12 procent zijn gestegen is het niet aannemelijk dat deze trend zich doorzet, aldus Greenwoord. De prijs zal zich de rest van het jaar waarschijnlijk rond de 70 dollar per vat bewegen. De instabiele situaties in Venezuela, Libië en Iran zorgen echter wel voor bezorgdheid over de olieproductie.

Experts waarschuwen dat deze drie grote olie-exporterende landen tegen het einde van 2018 voor een afname in de productie van 1,5 tot 2,3 miljoen vaten per dag zouden kunnen zorgen. Doordat de olieproductie in mei sterker afnam dan verwacht, heeft de OPEC al afspraken moeten maken om de productie weer op te schroeven om zo aan hun doelstellingen te voldoen.

Nog steeds groei bij schalieolie

De productie van schalieolie in de Verenigde Staten groeit daarentegen nog steeds, zo benadrukt de econoom. "In juni nam de productie op jaar basis met 16 procent toe. Het aantal boorinstallaties dat in gebruik is, ligt echter pas op de helft van het niveau van voor de olieprijscrash in 2014."

Omdat de pijpleidingen in het Permian-bekken in Texas, het meest productieve schalieolieveld, tegen de maximale capaciteit aan zitten, verwacht Greenwood dat de groei tot 2019 afneemt. Pas dan kunnen er nieuwe leidingen in gebruik worden genomen en zal de productie weer stijgen.

Zorgen om de koperprijs

Greenwood uit ook zijn zorgen over de koperprijs. De koperprijs reageert immers meer dan andere basismetalen op conjuncturele schokken. Hoewel de koperprijs aan het begin van de maand juni dit jaar het hoogste punt in de afgelopen vier jaar had bereikt is het sindsdien met bijna 14 procent gedaald. Omdat China verantwoordelijk is voor bijna 40 procent van de afname van koper, is de prijs de afgelopen weken sterk beïnvloed door de potentiële gevolgen van een handelsoorlog.

Een deel van de daling werd echter veroorzaakt doordat bleek dat een werkstaking in Chili minder effect had op de productie van de Escondida, de grootste kopermijn ter wereld. "De daling van de koperprijs lijkt zich door te zetten als de handelsoorlog tussen China en de VS zich verder uitbreidt. Ook drukken een sterke dollar en een minder snelgroeiende Chinese economie op de prijs van koper."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,14 0,10
0,15
Olie (WTI) 60,02 -0,02
-0,03
pagehit