OLIEPRIJS 11-8-2017 12:14:08

IEA: OPEC mag productie nog wel wat terugschroeven


Fotobron: Freeimages.com

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft zijn verwachting voor de benodigde hoeveelheid olie van oliekartel OPEC voor dit jaar en volgend jaar teruggeschroefd.

De ingreep is het gevolg van een bijstelling van de historische olieconsumptie in opkomende landen landen, waaronder ook China en India. Volgens het IEA zouden er dit jaar nog 32,6 miljoen vaten olie per dag van de OPEC moeten komen. Dat is minder dan de 32,8 miljoen vaten die vorige maand dagelijks werden geleverd.

De olieprijzen zijn na een opleving dit voorjaar de laatste maanden ook weer teruggezakt. Beleggers merken dat de landen van oliekartel OPEC en enkele andere grote olieproducenten er maar niet in slagen een einde te maken aan het wereldwijde overaanbod op de oliemarkt. De olievoorraden blijven op een hoog niveau, aldus het IEA.

Sinds kort begint ook de eenheid binnen de OPEC barsten te vertonen. Het relatief kleine olieland Ecuador zei vorige maand bijvoorbeeld vanwege geldnood zijn olieproductie weer op te willen voeren.

Overigens zit de vraag naar olie wereldwijd nog wel in de lift. De groei van de vraag wordt door het IEA na de genoemde bijstellingen zelfs wat sterker ingeschat dan eerder aangenomen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,49 -0,65
-0,94
Olie (WTI) 63,04 -0,68
-1,07
pagehit