URANIUM 11-6-2018 15:56:00

Is de tijd rijp voor een bull market voor uranium?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Volgens de Amerikaanse geoloog Michael Fulp is het niet de vraag of uranium weer in trek komt, maar wanneer. Die mening lijkt ook beleggingsstrateeg Martin Belder van Beleggershulp toegedaan.

Fulp is naast geoloog ook analist. Hij reist de wereld rond om de economische voorraden van edelmetalen, industriële metalen, kolen, olie, gas, water én uranium in kaart te brengen. Tijdens een conferentie voor beleggers halverwege vorige maand sprak hij zich erg gunstig uit over de beleggingskansen in uranium. Fulp ziet de reguliere vraag naar uranium sowieso al elk jaar met drie tot vier procent groeien.

Wat er gaat komen

"Er zijn nu 57 kernreactoren in aanbouw en zo rond de 160 staan gepland om gebouwd te worden", aldus Fulp in een interview met Uranium Investing News. Voor die ruwweg 160 extra reactoren zijn volgens hem de financiering en de toestemming rond. Uit deze toename concludeert de geoloog dat het niet anders kan dan dat de vraag naar uranium zal toenemen. De huidige voorraden zullen dan niet toereikend zijn.

Uranium bevindt zich sinds 2011, zoals veel andere commodities, in een bear market, aldus Belder. "De 'all-time high' is in 2007 aangetikt in een enorme stijging van de prijs tot 140 dollar per pond. Daarna is de grondstofprijs van uranium gezakt naar 40 dollar per pond, om in 2011 een nieuwe top te vormen bij ruim 70 dollar per pond. Ik denk dat wij weer niveaus gaan zien van rond de 70 dollar." Hij denkt dat de prijs langzaam en ongemerkt daarnaartoe zal groeien, net zoals bij olie.

Zwarte bladzijde

De reden waarom de bear market zolang heeft geduurd, is volgens Belder te wijten aan Fukushima. "We weten allemaal wat daar gebeurd is en deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kernenergie heeft ervoor gezorgd dat de prijs van uranium langer in een bear market heeft gezeten dan gebruikelijk."

Een bear market van zeven jaar is immers behoorlijk lang in het geval van grondstoffen. "Meestal duurt deze vier tot vijf jaar om vervolgens, om te draaien naar een bull market", zo stelt Belder. Hij denkt echter dat we nu een bull market in kunnen gaan, zo schrijft hij in een analyse.

Startschot voor bull market

"Vanaf 2017 worden er weer hogere bodems gevormd", constateert Belder. "De toppen liggen alle op hetzelfde niveau, zo rond de 23,50 dollar. Breekt de prijs uit tot 25 dollar dan begint het feest."

Mijnbouwbedrijven die zich op het delven van uranium richten, zullen dan enorm kunnen gaan stijgen. Ook voorziet Belder dat er dan inderdaad weer een jarenlange bull market voor uranium ontstaat.

Wat denkt u?

pagehit