OLIE 15-3-2017 15:42:31

'Maak je geen zorgen over de olieprijs'


Fotobron: Freeimages.com

Zakenbanken Citigroup en Goldman Sachs stellen bezorgde oliebeleggers gerust. Sterker nog: eerstgenoemde raadt beleggers aan om nu geld te stoppen in olie. De kans is namelijk groot dat Saudi's alles uit de kast zullen trekken om voor hogere prijzen te zorgen, stelt de bank in een bericht aan beleggers, in handen van Bloomberg.

Daarmee sluit Citigroup zich aan bij wat Goldman Sachs eerder zei over de olieprijs. De Amerikaanse zakenbank houdt zich vast aan de opstelling dat de olieprijs later dit jaar zal stijgen en adviseert beleggers dus om longposities (waarmee wordt gespeculeerd op een prijsstijging) in te nemen.

Citi zinspeelt dus vooral op een voortrekkersrol van de Saudi's, die er een economisch belang bij hebben om de olieprijs op een hoger peil te houden. "De Saudi's moeten dit jaar de boel in balans houden, want ze hebben het nodig om de olieprijs door 2017 hoog te houden", schrijft Citi.

Dat de Saudi's wel van zich afbeten door te stellen dat ze niet als enige blijven compenseren voor de hogere productie van bijvoorbeeld Amerikaanse producenten van schalie-olie was volgens Citi te verwachten.

De cijfers laten verder zien dat de Saudi's zich keurig houden aan de productielimieten die de OPEC-landen zichzelf hebben opgelegd. In januari en februari haalden 180.000 vaten minder per dag uit de grond dan afgesproken.

Citi: "De oliemarkten zijn altijd onrustig, maar het lijkt erop dat de Saudi's een duidelijk signaal uitzenden dat ze dit jaar een hogere prijs belangrijker vinden dan hun marktaandeel."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,35 0,10
0,16
Olie (WTI) 57,15 -0,21
-0,37
pagehit