NIKKEL 18-6-2018 16:23:07

Nikkelprijs heeft een bullish momentum, en dat blijft ook wel zo


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Bij aluminium, koper en zink nam de prijs met gemiddeld slechts 0,2 procent toe vanaf begin 2018. Wat maakt het dat de nikkelprijs zo uitzonderlijk sterk is gestegen? Wat kunnen beleggers verwachten?

De nikkelmarkt staat net als die van aluminium, koper en zink onder druk van een mogelijke escalatie van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. En dan is er nog de reeks teleurstellende macrocijfers uit China (die wijst op een afzwakkende economische groei aldaar) en daarbovenop de sterkere dollar. Dat zou op een giftige cocktail kunnen wijzen.

Desondanks is er wel degelijk een bullish momentum sinds het begin van 2018, afgaande op Casper Burgering. Deze senior econoom Industrie & Industriële Metalen bij ABN Amro noemt de prijsstijging in een recente analyse indrukwekkend.

Hogere prijzen op til

Voor dit en volgend jaar gaat hij uit van een gunstige markt voor nikkel. In 2017 was het tekort opgelopen tot 4,7 procent van de totale consumptie en mede daardoor steeg de prijs met 8 procent in dat jaar, zo schetst Burgering de situatie.

"Voor 2018 en 2019 gaan wij uit van een tekort in de nikkelmarkt van respectievelijk 2,8 procent en 3,4 procent van de totale consumptie. Daarvan gaat een prijsopdrijvend effect uit. Per saldo voorzien wij tot en met 2019 hogere prijzen, maar de momenten met neerwaartse druk op de prijzen zullen talrijker worden", aldus de ABN Amro-econoom.

Russische oligarchen

Vooral in de afgelopen drie maanden is de prijs sterk gestegen. De prijs nam met bijna 10 procent toe en heeft vooral sinds begin april een sterke opleving meegemaakt. De voorraden op de internationale metaalbeurs in Londen zijn gestaag afgenomen met ruim 24 procent.

Aan de basis van dit momentum liggen geopolitieke en fundamentele trends, waarop investeerders inspelen. De piek in de prijs in april kwam vooral door de aangekondigde sancties door de Verenigde tegen Russische oligarchen, aldus Burgering.

"De paniek was aanvankelijk groot en de verwachting was dat de sancties ook een grote Russische nikkelproducent (Norilsk Nickel) zou raken, waardoor het aanbod van nikkel zou dalen. Daardoor steeg de prijs scherp. Maar spoedig normaliseerde de situatie en kregen de fundamentele trends weer de overhand."

Expansie elektrische automarkt

Het 'bullish momentum' komt volgens de econoom voor een groot deel voort uit de verwachting dat de toekomstige vraag naar nikkel een sterke impuls gaat krijgen door de opkomst van de elektrische auto. Met de verwachte sterke groei van de vraag naar accu’s voor de elektrische auto, worden ook nieuwe productie-installaties voor lithium-ion batterijmaterialen gebouwd, met name in China.

"Met de toename van deze productie faciliteiten neemt de vraag naar nikkel verder toe. Deze gedachte leeft ook bij veel investeerders en dat drijft de prijs van nikkel verder op." Investeerders moeten volgens Burgering echter wel enig geduld hebben.

Hij wijst naar diverse onderzoeken, waaruit naar voren komt dat de penetratiegraad van de elektrische auto langzaam (maar gestaag) gaat toenemen. Gemiddeld wordt aangenomen dat de penetratiegraad van 2 procent van het mondiale wagenpark in 2020 naar 30 procent gaat in 2030.

Wat denkt u?

pagehit