GOUD 21-1-2019 15:47:03

Nog meer lyrische geluiden over de opmars van de goudprijs dit jaar


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen) - Goud heeft het grootste deel van zijn verliezen sinds juni 2018 teruggewonnen. Het terugdraaien van posities in goudfutures dreef de goudprijzen in de tweede helft van dat jaar naar beneden.

LEES OOK: Na twee taaie jaren wint goud wint weer aan allure bij beleggers

Volgens WisdomTree, een Amerikaanse asset manager en aanbieder van Exchange Traded Products, zal het herstel van goudprijs voortzetten. Er wordt van het basisscenario uitgegaan van bijna 1370 dollar per troy ounce tegen het einde van 2019. Bij het eveneens Amerikaanse en op hetzelfde vlak opererende VanEck, waartoe Think ETFs sinds vorig jaar hoort, wordt uitgegaan van het in elk geval aantikken van het vijfjarig steunniveau van 1365 dollar, zo staat in een tweet van Martijn Rozemuller, die tegenwoordig als hoofd Europa de operaties van VanEck overziet.

Marktsentiment omgeslagen

Nitesh Shah van WisdomTree meent dat monetaire en economische factoren die van invloed zijn op de goudprijs de vraag naar goud niet in grote mate zullen bepalen. "De rente zal beperkt stijgen, de dollar zal eerst licht appreciëren en daarna beperkt depreciëren en de stijging van de inflatie zal marginaal zijn."

De goudprijs stond op maandagmiddag, rond half drie, op zo'n 1277 dollar per troy ounce. Dat is wat minder dan de prijs van boven de 1290 dollar waarop het edelmetaal vorige week tot en met donderdag noteerde. Volg hier de actuele goudprijs en de beweging daarvan.

Volgens Shah zal vooral de verandering van het marktsentiment ten aanzien van goud de prijs van het edelmetaal in beweging zetten. Dit proces was al in de laatste week van 2018 begonnen, omdat de meeste markten een overmatige volatiliteit vertoonden. In 2018 waren er vaker periodes van volatiliteit op de markten, maar vooral aandelen uit de ontwikkelde markten zijn toen teruggevallen.

"De laatste keer dat de posities in goud net zo laag waren als in 2018 was in 2001, het jaar waarin de Argentijnse schuldencrisis uitbrak en een overgewaardeerde technologiesector implodeerde", vertelt Shah. "Goud reageerde met vertraging op de stress op de financiële markten. De goudprijzen stegen in 2002 met 25 procent, tegenover 2 procent in 2001."

Andere steunblokken

Er zijn nog andere risico's die de historische rol van goud als safe haven kunnen ondersteunen en de posities in goudfutures kunnen opstuwen, aldus Shah. "Denk aan een no deal-Brexit, een voortzetting van de handelsoorlog en een verlenging van de shutdown van de Amerikaanse overheid, of meerdere shutdowns daarvan."

De combinatie van monetaire, economische en sentimentsgedreven factoren die van invloed zijn op de goudprijs zal volgens Shah dan einde 2019 leiden tot de door hem genoemde goudprijs van bijna 1370 dollar per troy ounce.

LEES OOK: Een visiestuk op goud van Joe Foster, portefeuillemanager en strateeg van het Van Eck International Investors Gold Fund, getiteld 'Gold's 2019 Resolution, Challenge the Resistance'

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.274,10 -0,03
0,00
pagehit