GOUD 29-8-2017 09:17:13

Noord-Koreaanse raket geeft goud laatste zetje over 1.300 dollar


Fotobron: Freeimages.com

Dinsdagochtend rond de klok van 9:00 uur staat goud namelijk rond 1.320 dollar. Het is voor het eerst in 2017 dat goud meer waard is dan 1.300 dollar. Sinds het begin van juli, toen goed net boven de 1.200 dollar dipte is het edelmetaal bezig aan een gestage opmars.

Dat is onder meer te danken aan de steeds lagere dollar: de Amerikaanse munt en de goudprijs bewegen doorgaans in tegengestelde richting en in euro's is goud een stuk minder in waarde gestegen.

Maar er sluipt ook steeds meer onrust in de markt, waardoor beleggers kiezen voor veilige havens zoals goud. Onrust rondom het gebrek aan politieke slagkracht van de Amerikaanse regering onder Donald Trump. Onrust om het mogelijke uitblijven van een nieuw belastingstelsel, terwijl de verwachting daarvan de aandelenmarkten zo omhoog heeft gestuwd.

Noord-Koreaanse raket verstevigt vlucht naar veilige havens

En er is natuurlijk de onrust rondom Noord-Korea. Die leek even te zijn gaan liggen nadat Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder deze maand oorlogstaal uitwisselden. Maar nu is er weer nieuw leven in geblazen omdat de Noord-Koreanen een raket afvuurden die over Japans grondgebied vloog.

Dat gegeven zorgde voor een verdere vlucht naar veilige havens. De goudprijs komt daardoor tot boven de 1.300 dollar uit. En ook andere veilige havens stegen maandagnacht. De Japanse yen werd 1 procent meer waard ten opzichte van de dollar. Ook werd er flink ingekocht in Amerikaanse staatsobligaties.

Daar staat tegenover dat Aziatische aandelenbeurzen wegzakten. De Japanse Nikkei eindigde 0,6 procent later en de Zuid-Koreaanse Kospi daalde met 1,1 procent.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.277,55 0,00
0,00

Valuta in dit artikel

JPY/USD 0,0091 -0,0001
-0,59
pagehit