OLIE 18-9-2017 11:38:40

Nu de olieprijs nauwelijks beweegt, nemen oliehandelaren meer risico voor rendement


Fotobron: Freeimages.com

Een enkele kleine schok daargelaten staat de prijs van Amerikaanse olie al ongeveer het hele jaar rond de 50 dollar. En met weinig beweging is het voor handelaren moeilijk verdienen aan de olieprijs. Dus zoeken zij nu naar minder gebruikelijke manieren om toch rendement te halen.

The Wall Street Journal kent een van die methodes. Die heet de 'mean-reverting strategy' en werkt als volgt: beleggers gokken erop dat de olieprijs gaat dalen als die boven een bepaald punt staat en dat die gaat stijgen als de prijs juist onder een bepaald punt komt.

Zo hopen beleggers te profiteren van een markt waarin de prijs constant binnen een kleine marge op en neer blijft te schommelen. Het probleem is dat ook deze strategie eigenlijk nog maar weinig oplevert als de markten bewegen zoals voorspeld. Maar dat wordt volgens WSJ gecompenseerd door te handelen met flinke volumes. In augustus was de handel in olie 50 procent hoger dan een jaar eerder.

Risico's zijn er natuurlijk wel. Want als bijvoorbeeld de verwachte daling nadat de olieprijs een bepaald punt heeft bereikt niet komt, kan de handelaar blijven zitten met een verlies dat meerdere keren groter kan zijn dan de oorspronkelijke inleg. Het gaat namelijk om handel met futures, waar doorgaans een hefboom aan verbonden zit.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,37 0,12
0,19
Olie (WTI) 57,15 -0,21
-0,37
pagehit