OLIE 1-12-2017 09:58:21

OPEC en Rusland samen tot eind 2018 verder met productiebeperkingen


Fotobron: Freeimages.com

Dat hebben in totaal 24 landen besloten bij de OPEC-bijeenkomst. Naast de landen in het oliekartel zelf, zijn er een aantal olieproducten die niet bij de OPEC horen, maar wel meedoen. De belangrijkste is Rusland, samen met Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld.

De medewerking van het grote olieland Rusland was cruciaal en de Oost-Europeanen hebben ook nog een groep landen in hun kielzog meegenomen die zich ook aansluiten bij de beperking. De 24 landen, samen goed voor 60 procent van de wereldwijde olieproductie, hebben afgesproken om 1,8 miljoen vaten per dag minder te produceren, ongeveer 2 procent van de wereldwijde productie.

Met de lagere productie willen de landen de wereldwijde olievoorraden steeds meer terugdringen. Die grote overschotten, in combinatie met de lagere vraag, worden gezien als de reden dat de olieprijs in de laatste jaren flink gedaald is.

Beperking heeft geholpen

De productiebeperkingen lijken de laatste maanden wel te helpen. Sinds juni is de olieprijs met zo'n 30 procent gestegen. Maar de Russische energieminister Alexander Novak stelt dat de olielanden nog altijd verwijderd zijn van het uiteindelijke doel. Wat dat doel precies is, vertelde hij er niet bij.

Een heel positieve reactie op de markt is er vrijdag nog niet te bespeuren. De prijs van Brent-olie daalt met bijna 1 procent tot net onder 63 dollar.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 80,02 0,67
0,84
pagehit