OLIE 12-4-2018 14:48:16

OPEC gaat uit van krappere oliemarkt


Fotobron: Pixabay/CC0

WENEN (AFN/Bloomberg) - Op grond van een rapport van de OPEC ligt het voor de hand dat de oliemarkt binnenkort krapper wordt, met hogere olieprijzen tot gevolg.

De belangrijke olie-exporterende landen verenigd in de OPEC en enkele andere grote olielanden waaronder Rusland proberen de olieprijzen al langere tijd weer wat op te krikken door de productie te verlagen. De olieprijzen zijn momenteel ongeveer de helft van het hoogtepunt een aantal jaar geleden. De prijzen voor aardolie zakten in door een groot overaanbod.

Naast de afgesproken productiebeperkingen pompte met name Venezuela afgelopen maand flink minder op. Dat belangrijke olieland heeft te maken met een fikse economische crisis.

Donderdag stegen de olieprijzen naar hun hoogste niveau sinds 2014 op vrees voor oorlog in het Midden-Oosten na dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het adres van Syrië. Een vat Amerikaanse ruwe olie kost nu 66,55 dollar. Voor Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, moet 71,69 dollar per vat worden betaald.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 67,08 -0,66
-0,97
Olie (WTI) 58,97 -0,90
-1,50
pagehit