OLIEPRIJS 8-11-2017 11:44:35

OPEC vindt 70 dollar een redelijke olieprijs. Of eigenlijk gewoon alles wat hoger is dan de huidige koers


Fotobron: Pixabay/CC0

Dat 50 dollar een redelijke prijs was voor een vat olie, was nog de toon die werd aangehouden in mei, de laatste keer dat de OPEC voor een grote bijeenkomst samen kwam. Maar sindsdien is er alweer genoeg veranderd voor een veel positievere blik van de olielanden.

In mei koerste Brent-olie nog rond 50 dollar en was Amerikaanse WTI-olie minder dan 50 dollar waard. Geen wonder dat 50 dollar genoemd werd als een goede prijs, dat was destijds in elk geval een stukje hoger dan de koers van dat moment.

En dat is ook een beetje de strategie van de OPEC, schrijft Julian Lee, oliestrateeg bij Bloomberg. We hoeven volgens hem niet te verwachten dat de olieministers weer gaan beginnen over 50 dollar als een redelijke prijs, nu Brent-olie alweer meer dan 60 dollar waard is. Reken eerder op een 'fair price'-uitspraak van 70 dollar.

De redelijke prijs is altijd iets hoger dan de koers

Zo gaat dat bij de Opec namelijk altijd, schrijft Lee. "De goede prijs blijkt altijd een klein beetje hoger te zijn dan de huidige koers, wat die ook is. Dat was in de jaren 90 zo, toen olie 20 dollar per vat kostte. En dat was in het begin van 2008 ook zo, vlak voordat Brent-olie piekte op bijna 150 dollar."

Achteraf gezien zijn de olieministers wel tot het inzicht gekomen dat een olieprijs boven 100 dollar abnormaal was. Maar inmiddels lijkt dat inzicht ook zo weer naar de achtergrond geschoven te kunnen worden als de olieprijzen verder blijven stijgen. Lee: "Hoewel er nog niemand binnen OPEC het heeft over 100 dollar per vat, kun je erop wedden dat er ook niemand over 50 dollar gaat praten."

Er zit een waarschuwing verborgen in het verhaal van Lee. Hij stelt dat er niks mis is met ambitie, maar dat de lessen uit het verleden ook wel weer snel vergeten zijn. Toen de OPEC begin dit decennium hardnekkig probeerde om de koers boven 100 dollar te laten, zorgde dat er deels voor dat de Amerikaanse productie van schalie-olie explodeerde en de olieprijs uiteindelijk crashte.

Dus waarschuwt Lee: "Met het terugvallen op het mikken op steeds hogere prijzen, loop je het risico op nog een niet vol te houden 'production boom'."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 69,43 -0,79
-1,13
Olie (WTI) 64,00 -0,40
-0,62
pagehit