OLIE 14-11-2017 14:12:34

OPEC wil ook in 2018 minder olie blijven produceren


Fotobron: Freeimages.com

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van het maandelijkse marktrapport van de OPEC, verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

De OPEC-landen, deels in samenwerking met Rusland, zijn dit jaar begonnen met het terugschroeven van de eigen productie. Het was een antwoord op de lage olieprijzen, die sinds de dip van begin 2016 (nog net boven 25 dollar per vat) maar niet terugkwamen op oude niveaus. Meer dan 60 dollar was al te veel gevraagd.

Het probleem zat hem in het feit dat er grote overschotten waren, ook omdat er in de Verenigde Staten steeds meer schalie-olie geproduceerd wordt. Door de productie lager te houden, wil de OPEC ervoor zorgen dat de voorraden kleiner worden.

Zo wordt het aanbod steeds kleiner en kan de prijs bij een gelijkblijvende vraag omhoog. Het begint nu zijn vruchten af te werpen, want in de afgelopen twee maanden, september en oktober, steeg de prijs van Brent-olie met 15 procent. En daardoor staat de prijs van de olie uit de Noordzee voor het eerst in jaren weer boven 60 dollar.

Verder met productiebeperking

Die stijging van de olieprijzen sterkt de OPEC in de gedachte dat het een goede richting heeft gekozen. En dus spreekt de vereniging nu de intentie uit om de productiebeperkingen in 2018 nog voort te zetten. De combinatie van een lager aanbod en een hogere vraag (door OPEC verwacht) moet voor meer stabiliteit zorgen.

Want prijsdoelen geeft de OPEC niet af. Suhail al-Mazrouei, olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, zegt tegen WSJ wel dat hij niet blij was met de flink schommelende olieprijzen - van 40 tot 64 dollar - van dit jaar en dat hij hoopt op een stabielere markt in 2018.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 80,20 -0,56
-0,69
Olie (WTI) 71,25 -0,47
-0,66
pagehit