OLIE 20-4-2017 14:01:13

OPEC zet akkoord over lagere olieproductie voort


Fotobron: Freeimages.com

Dat zegt Khalid al-Falih, de minister van Energie van Saudi-Arabië. Het feit dat de Saudi's zich blijven committeren aan een lagere olieproductie, is vaak een teken dat andere OPEC-landen zich ook aan de afspraken zullen houden, schrijft The Wall Street Journal.

De OPEC besloot vorig jaar om 1,2 miljoen vaten olie per dag minder uit de grond te hangen. Daarmee willen de landen het aanbod drukken, zodat de olieprijs weer enigszins kan stijgen. De prijzen voor olie staan momenteel rond de 53,50 (Brent-olie) en 51 (WTI) dollar. Ruim drie jaar geleden was dit nog meer dan 100 dollar.

Minister al-Falih hoopt het nieuwe akkoord, voor de tweede helft van 2017, te kunnen beklinken op de volgende OPEC-bijeenkomst op 25 mei in Wenen. Volgens de minister is er al een voorlopige overeenkomst, maar is het nog wachten op de officiële bekrachtiging van die afspraken.

Het zou gaan om een verlenging van de huidige afspraken voor een periode van 3 maanden tot een jaar.

Complicerende factor is dat de OPEC ook olielanden die niet bij de vereniging zijn aangesloten wil laten meedoen aan de afspraken. Dat gaat bijvoorbeeld om Rusland en de Verenigde Staten.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,86 -0,46
-0,66
Olie (WTI) 63,56 -0,32
-0,50
pagehit