OLIE 17-5-2018 11:56:00

Olie: 'Weg naar weerstandsniveau van 90 dollar ligt open'


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Hans van Cleef, senior econoom bij ABN Amro, denkt dat de olieprijs op korte termijn onder invloed blijft van aanbodgerelateerde onzekerheden. "Aangezien olietekorten op korte termijn onwaarschijnlijk lijken, verwachten we dat het opwaarts potentieel voor de olieprijs vanaf dit niveau beperkt is."

Het grootste deel van de onzekerheden is reeds door de markt in de prijs verwerkt, aldus Van Cleef. Mocht de gespannen situatie in het Midden-Oosten escaleren tot een gewelddadig conflict, dan zal de olieprijs echter zeker verder stijgen. "Dit is echter niet ons basisscenario."

Trendkanaal

Ook op basis van technische analyse lijkt een verdere olieprijsstijging mogelijk, stelt Van Cleef. "Na het recente doorbreken van het opwaartse trendkanaal ligt de weg naar het weerstandsniveau van 90 dollar per vat open."

Van Cleef ziet dat de markt tevens nog steeds ruimschoots is gepositioneerd voor verdere prijsstijgingen. De 'forward curve' (serie olieprijzen met levering in de toekomst) is daarentegen in 'backwardation' (hogere spotprijs dan prijzen met levering in de toekomst). "Dit suggereert dat handelaren juist lagere prijzen verwachten op termijn", zegt de econoom.

Tijdelijk effect

Hij vraagt zich af in hoeverre de olieprijs kan blijven stijgen door nieuws over mogelijke problemen met de productie, of dat we het grootste deel van de stijging inmiddels achter ons hebben. "Wij denken het laatste", aldus Van Cleef. "In dat laatste geval zou een neerwaartse correctie als gevolg van winstnemingen op recente lucratieve posities voor de hand liggen."

De energiespecialist gaat er wel vanuit dat zo’n prijsdaling tijdelijk is, waarbij de olieprijs vervolgens terug kan komen richting het huidige niveau van 80 dollar per vat op het moment dat de sancties daadwerkelijk effect laten zien. "Wij verwachten dat de lage investeringen in de mondiale oliesector zullen leiden tot angst voor mogelijke tekorten die niet op te vangen zijn door de groei van de Amerikaanse olieproductie."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 61,36 -1,45
-2,31
Olie (WTI) 52,41 -1,35
-2,51
pagehit