OLIE 6-3-2017 10:26:16

Oliemarkt maakt zich zorgen om groei China


Fotobron: Freeimages.com

April-futures op een vat West Texas Intermediate daalden maandagochtend 0,9 procent op 52,85 dollar, terwijl mei-futures op een vat Brent 0,8 procent minder waard werden op 55,43 dollar.

Volgens marktstrateeg Jeffrey Halley van broker Oanda zorgen lagere groeidoelstellingen in China en strengere regelgeving ervoor dat de vraag naar olie en grondstoffen in het algemeen is afgenomen.

China mikt voor dit jaar op een economische groei van 6,5 procent, hetgeen minder is dan de groei van 6,7 procent die in het afgelopen jaar werd gerealiseerd. Het land is bovendien van plan om de staal- en kolenproductie dit jaar terug te dringen om vervuiling tegen te gaan, zo werd zondag bekend tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement.

Afgelopen week gaf het Russische ministerie van Energie informatie vrij over de olieproductie in februari, die met 11,1 miljoen vaten per dag vrijwel onveranderd bleek ten opzichte van de productie in januari.

Hierdoor ontstaan er twijfels of Rusland zich wel houdt aan de vorig jaar gemaakte afspraken om de mondiale olieproductie terug te dringen.

Goldman Sachs: olievoorraden normaliseren sneller dan verwacht

Volgens Goldman Sachs normaliseren de olievoorraden van landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dit jaar echter sneller dan verwacht, mede vanwege groter dan verwachte productiebeperkingen en een hogere vraag in 2016.

Op vrijdag stegen de olieprijzen nog, geholpen door een ietwat zwakkere dollar na de toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, waarin werd gesuggereerd dat een renteverhoging deze maand al mogelijk is.

Een zwakkere dollar steunt vaak de prijzen van grondstoffen. Hoewel een renteverhoging de Amerikaanse dollar in de kaart zou spelen, stellen analisten dat een renteverhoging op korte termijn evenwel al grotendeels is ingeprijsd.

Ook vonden de olieprijzen vrijdag steun bij het nieuws over productieonderbrekingen in het Midden-Oosten. Libië probeert zijn olieproductie weer op de rails te krijgen, maar ondervindt nog steeds last van gewapende troepen die oliefabrieken in bezet houden.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit