OLIE 9-1-2018 15:40:43

Olieminister Iran: OPEC ziet verdere stijging olieprijs niet zitten


Fotobron: Freeimages.com
"Leden van de OPEC zitten niet te wachten op olieprijzen van meer dan 60 dollar, omdat het de productie van schalieolie teveel in de kaart speelt", zo zou de olieminister hebben verteld tegen nieuwsdienst Shana.

De olieprijzen zijn in de afgelopen dagen flink gestegen vanwege productiebeperkingen en een toegenomen vraag naar aardolieproducten door het koude weer in de Verenigde Staten.

Hoewel niet alle OPEC-leden het met de uitspraken van Zanganeh eens zullen zijn, groeien er wel zorgen onder enkele landen dat de huidige productiebeperkingen en de toegenomen vraag tot gevolg zullen hebben dat de productie van Amerikaanse schalie-olie flink zal stijgen.

OPEC en aangesloten olielanden als Rusland kwamen in november overeen om de productiebeperkingen nog tot het einde van dit jaar in stand te houden, om de mondiale olievoorraden in te dammen. Iran, de op twee na grootste olieproducent binnen de OPEC, is overigens vrijgesteld van de beperkingen. Het land produceerde volgens persbureau Bloomberg 3,8 miljoen vaten olie per dag in december.

Vanochtend stegen futures op een vat Brent-olie met 0,3 procent naar 67,99 dollar. Sommige landen zien de hogere olieprijzen juist als een manier om grote overheidstekorten op te lossen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 56,49 0,41
0,73
Olie (WTI) 46,31 0,40
0,87
pagehit