OLIEPRIJS 6-7-2017 09:46:56

Olieprijs daalt 4 procent, kenners denken dat OPEC-landen er ook de brui aan geven


Fotobron: Freeimages.com

De prijs van Amerikaanse WTI-olie daalde na twaalf aaneengesloten dagen van stijging ineens met bijna 2 dollar tot net boven de 45 dollar per vat, waarmee de winsten van de afgelopen dagen bijna in een keer weer helemaal uitgewist waren.

Ook Brent-olie daalde flink en koerst inmiddels rond de 48,30 dollar. Dat terwijl de grens van 50 dollar net weer een beetje in zicht begon te komen.

Oorzaak van de dalingen was een nieuw rapport van Thomson Reuters Oil Research. Daaruit bleek dat de export van de OPEC-landen in juni flink was toegenomen. En dat terwijl de landen juist een akkoord hadden om de olieproductie te verlagen om zo de voorraden te verminderen.

Marktkenner Jeff Kilburg zegt tegen zakenzender CNBC dat er op de oliemarkt een potje touwtrekken gaande is. Dat gaat als volgt: De OPEC-landen besloten om hun productie te beperken om zo de olieprijs weer omhoog te krijgen. Dat werd tegengewerkt door de Verenigde Staten (geen OPEC-lid), waar juist steeds meer olie uit de grond werd gehaald.

Als reactie willen sommige OPEC-landen nu liever ook niet meer zichzelf beperkingen opleggen. Marktkenner John Kilduff zei woensdagavond tegen CNBC: "Iedereen blijft vechten voor zijn marktaandeel en draagt niet per se bij aan het beperken van de voorraden op de markt. Dat besef dringt nu door."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,86 -0,46
-0,66
Olie (WTI) 63,56 -0,32
-0,50
pagehit