OLIE 30-11-2017 13:52:33

'Olieprijs gaat volgend jaar naar 80 dollar'


Fotobron: Freeimages.com

Een vat Brent-olie kost momenteel 64 dollar. Dus als de voorspelling van O'Neill, geschreven voor beleggingssite Barron's, uitkomt zal de prijs van olie eerst met 25 procent stijgen om vervolgens weer met 25 procent terug te vallen.

Met die voorspelling van veel volatiliteit valt O'Neill uit de toon ten opzichte van wat andere marktkenners over de olieprijs zeggen. De brede verwachting is dat deze vrij stabiel zal blijven in 2018.

Daar staat O'Neill anders in: "Hoewel de olieprijzen in november 2018 rond 60 dollar kunnen staan, is mijn verwachting dat ze in de tussentijd tot ongeveer 80 dollar per vat zijn gestegen."

O'Neill motiveert de stijging door te stellen dat de markt eindelijk zal gaan beseffen dat er een sterke wereldwijde economische groei is, waarschijnlijk 4 procent of hoger. En die economische groei zal ervoor zorgen dat de vraag naar olie ook steeds groter wordt.

Daar staat dan tegenover dat er zorgen zijn over de aanbodkant, vooral vanwege de onrustige situatie in Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld. Dat land is politiek flink aan het ingrijpen met het arresteren van een flink aantal hoge functionarissen en wil zijn economie minder afhankelijk maken van de oliehandel.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 80,02 0,67
0,84
pagehit