OLIE 10-4-2017 09:52:45

'Olieprijs kan met bijna 20 procent stijgen in de komende maanden'


Fotobron: Freeimages.com

Croft heeft haar optimistische voorspelling over olie herhaald. Croft verwacht dat de olieprijs in de komende maanden tot boven de 60 dollar per vat zal klimmen, zo meldt zakenzender CNBC. Dat is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van het huidige prijsniveau.

De strateeg van RBC verwacht onder andere dat de hoge Amerikaanse olievoorraden, die de prijs de afgelopen tijd hebben gedrukt, zullen afnemen. Ook zal het zomerseizoen, waarin veel Amerikanen de auto pakken, de prijs opdrijven en zal de vraag naar olie voorlopig niet afnemen.

Afgelopen vrijdag steeg de olieprijs in reactie op de Amerikaanse raketaanvallen in Syrië met 1 procent tot 52,24 dollar per vat. Dat was de hoogste slotkoers in een maand tijd.

Weinig impact Amerikaanse raketaanval in Syrië

Croft verwacht niet dat de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten de olieprijs verder zullen opdrijven. Dit komt volgens haar doordat er geen onmiddellijke dreiging is voor aanbodverstoringen, aangezien het merendeel van de lokale productie sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië al is gestaakt.

Wel impact bij verdere escalatie

Croft voorziet wel een impact op de olieprijzen wanneer de situatie verder escaleert en leidt tot nieuwe spanningen tussen Rusland en de olielanden van de Gulf Cooperation Council, en wanneer de Amerikaanse aanvallen extra steun geven aan de anti-westerse presidentskandidaten bij de Iraanse verkiezingen in mei.

"Wanneer de raketaanvallen niet worden gevolgd door een serieuze poging om de Syrische leider Bashar Assad af te zetten, zullen geen van deze scenario's in werking treden en zal de impact op de olieprijs verwaarloosbaar blijven. Maar gezien de afkeer die president Trump eerder heeft geuit voor humanitaire interventies en militaire acties in het Midden-Oosten, bevinden we ons nu in onbekende wateren", aldus Croft.

OPEC-vergadering

Op de korte termijn speelt de OPEC volgens de oliestrateeg een grotere rol voor de richting van de olieprijs en ze verwacht dat de OPEC-vergadering op 25 mei meer impact zal hebben.

"We verwachten dat de OPEC de afgesproken productieverlaging van 1,8 miljoen vaten per dag met zes maanden zal verlengen, want de leiders van de olielanden vrezen vooral een terugval van de olieprijs tot niveaus van 30 tot 40 dollar per vat."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 68,58 -0,56
-0,81
Olie (WTI) 63,15 -0,57
-0,89
pagehit