Grondstoffen 11-1-2018 13:29:18

Olieprijs naar 80 dollar fluistert de markt steeds nadrukkelijker


Fotobron: Freeimages.com

Marktcommentator Byron Wien van Blackstone noemde een prijs van 80 dollar voor een vat WTI ‘een van de verrassingen voor de markten dit jaar,’ schrijft de Wall Street Journal. Hij wijst op de alsmaar stijgende vraag die het aanbod niet kan bijbenen. 'De extra vraag als gevolg van de uitdijende middenklasse in ontwikkelde landen wordt niet in de consensus meegenomen.'

Prijzen kunnen doorstijgen omdat olievoorraden wereldwijd dalen, de organisatie van olieproducerende landen (Opec) het mes in de productie heeft gezet en bij de niet-Opec leden groeit de olieproductie maar mondjesmaat groeit.

oplopende spanningen

Ook Citigroup houdt in een rapport deze week rekening met 80 dollar het vat, mede als gevolg van oplopende spanningen in de wereld. Omdat het aanbod al zo krap is kan een onverwachte onderbreking in de productie een flinke prijsstijging tot gevolg hebben. In olieproducerende landen als Iran, Libië, Nigeria en Venezuela ligt dat risico op de loer.

Op een hogere olieprijs houdbaar is, betwijfelt Citigroup. ‘Een prijs hoger dan 60 dollar voor WTI en hoger dan 65 dollar voor Brent-olie zal tot een correctie verderop in het jaar leiden’, aldus analisten van de Amerikaanse bank.

Een tegengeluid komt van analisten die wijzen op Amerikaanse schalie-olieproducenten die snel meer van het zwarte goud uit de grond kunnen halen en dat mogelijk ook zullen doen als prijzen zich zo ontwikkelen.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 60,25 -1,46
-2,37
Olie (WTI) 51,23 -1,62
-3,07
pagehit