OLIE 1-2-2019 12:25:57

Olieprijs schiet omhoog na nieuwe sancties


Fotobron: Pixabay/CC0

(finanzen.nl) - De olieprijs zit weer in de lift. Na een dieptepunt in de olieprijs op tweede kerstdag spuit de olieprijs weer omhoog. Volgens Hans van Cleef, senior energie-econoom bij ABN AMRO, gaat de Brentolieprijs daarmee weer naar een normale prijsrange van 60 tot 80 dollar.

De energie-econoom benoemt in de recente ABN AMRO-energiemonitor een aantal factoren die de prijs opdrijven. Hij wijst op de hoop op een goede afloop van de handelsoorlog tussen de VS en China. Verder lijken beleggers weer longposities in te nemen nu de OPEC+ alliantie de productie weer wat verlaagt.

Voor de analyse van die longposities is overigens lastig dat door de sluiting van de Amerikaanse overheid momenteel cijfers over posities van beleggers in olie niet worden doorgegeven. De shutdown bemoeilijkt het werk van analisten dus.

Als andere belangrijke factor voor olieprijsstijgingen wijst Hans van Cleef naar de aangekondigde handelssancties van de VS voor Venezuela. Hierdoor zal de export van gemiddeld 500.000 vaten olie per dag uit Venezuela naar diverse Amerikaanse raffinaderijen niet langer worden toegestaan.

Effect op olieprijzen

Na het bereiken van het dieptepunt op tweede kerstdag heeft de olieprijs een stevig herstel laten zien. Januari bleek de beste maand sinds april 2015 te zijn. De sterke prijsdaling die begin oktober werd ingezet, kwam tot stilstand en bleek te ver te zijn doorgeschoten.

Brentolie herstelde van het dieptepunt op ongeveer 50 dollar per vat naar een huidig niveau binnen een bandbreedte van 59 tot 63 dollar per vat. De Amerikaanse WTI-olie liet een vergelijkbaar patroon zien. Het gevolg daarvan is dat het verschil tussen de twee benchmarks onveranderd is gebleven op ongeveer USD 8-10/vat.

De olieprijs is daarmee (weer) terug in de door ABN AMRO geraamde bandbreedte van ruwweg 60 tot 80 dollar per vat voor 2019.

Vooruitblik

In een voruitblik op de olieprijsontwikkelingen noemt ABN AMRO een paar aandachtspunten. Het eerste punt is het feit dat door deze sancties waarschijnlijk ook daadwerkelijk 500.000 vaten per dag olieproductie van de markt verdwijnt. Het is immers onwaarschijnlijk dat Venezuela in staat is om nieuwe klanten te vinden voor deze hoeveelheid olie.

Nu is er voldoende voorraad en productie beschikbaar om op korte termijn dit verlies aan productie vanuit Venezuela op te vangen. Het productieverlies hoeft de prijs van olie niet te steunen. Ook al omdat de Amerikaanse olieproductie zal blijven doorgroeien en het totale mondiale aanbod voldoende zou moeten zijn om aan de stijgende vraag te blijven voldoen.

Maar er is volgens ABN AMRO een verschil in kwaliteit tussen Venezolaanse olie en bijvoorbeeld Amerikaanse schalieolie. Olie uit Venezuela is ongeveer de meest zware olie die er is, terwijl Amerikaanse schalieolie een veel lichtere type olie is.

Zware olie gezocht

De Amerikaanse raffinaderijen zullen de olie ergens anders vandaan moeten halen. Zware olie uit Canada lijkt de meest logische optie, maar aangezien de olieproductie daar juist is verlaagd en het transporteren van de zware olie naar de Golf van Mexico nogal een uitdaging is, zal het enige tijd kunnen duren voordat dit geregeld is.

Nu zouden de OPEC-gerelateerde olieproducenten een beperkte prijsstijging helemaal niet zo erg vinden, en is het maar de vraag of een mogelijke prijsstijging niet eerder door president Trump afgeremd zou gaan worden dan door de OPEC.

Als gevolg van de recente productieverlaging binnen de OPEC en de alliantie alsmede de productieverlaging in Canada is er ruimte om, indien er krapte op de markt dreigt, de olieproductie naar boven bij te stellen en daarmee de vraag/aanbodbalans opnieuw te herstellen. Vooralsnog ziet ABN AMRO het geen reden om zijn olieprijsramingen te herzien. De bank handhaaft de verwachting van een prijsrange voor olie van 60 tot 80 dollar.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 72,01 0,37
0,52
Olie (WTI) 64,00 0,25
0,39
pagehit