OLIE 15-5-2017 11:36:20

Olieprijs stijgt flink na oproep tot verlenging productieverlaging


Fotobron: Freeimages.com

De olieprijzen zitten in de lift nadat de energieministers van Saudi-Arabië en Rusland maandag in een gezamenlijke verklaring lieten weten dat de overeenkomst voor een verlaging van de olieproductie van de OPEC en niet-OPEC-landen zal worden verlengd tot eind maart volgend jaar.

De Saudische olieminister Khalid al-Falih en zijn Russische collega Alexander Novak bespraken de productieverlagingsdeal, die eind juni afloopt, in de Chinese hoofdstad Peking.

Het oliekartel OPEC, waarvan Saudi-Arabië in feite de leider is, en andere olieproducenten zoals Rusland, kwamen vorig jaar overeen om de productie in de eerste helft van 2017 met bijna 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen te stutten.

Olieprijs ondanks productieverlaging niet veel gestegen

Ondanks deze verlaging zijn de olieprijzen in de eerste maanden van 2017 niet ver boven de 50 dollar uitgekomen vanwege het ruime aanbod op de markt. De grootste stoorzender van de poging van OPEC en Rusland om de markt te stabiliseren is volgens zakenzender CNBC de VS, aangezien de Amerikaanse olieproducenten niet deelnemen aan het akkoord en hun productie juist opschroeven.

Olieproductie in VS neemt toe

Het aantal olieboorplatformen van Amerikaanse olieproducenten neemt al zeventien weken op rij toe en de productie in de VS zal naar verwachting volgend jaar een recordniveau bereiken. Momenteel produceren de Amerikanen 9,3 miljoen vaten per dag. Dat is 10 procent meer dan afgelopen zomer.

Volgens dienstverlener aan de oliesector Baker Huges zijn er in de week tot 12 mei 9 olieboorplatformen bijgekomen, waarmee het totaal is uigekomen op 712. Dat is het hoogste aantal sinds april 2015.

Rusland is de grootste olieproducent ter wereld, terwijl Saudi-Arabië de grootste exporteur is. Samen zijn ze goed voor ongeveer 20 miljoen vaten per dag. Dat is gelijk aan een vijfde van de dagelijkse wereldwijde consumptie.

Hoewel Saudi-Arabië en Rusland samen optrekken om de productie te verlagen zijn de twee landen tegelijkertijd verwikkeld in een hevige strijd om de grootste olieleverancier van China te worden. China is de snelst groeiende oliemarkt ter wereld en is hard op weg om de VS in te halen als grootste importeur van olie ter wereld.

OPEC-vergadering

De OPEC komt op 25 mei bijeen in Wenen om te vergaderen over de productie. Dan zal een definitief besluit worden genomen over een verlenging. De meeste oliehandelaren en analisten verwachten dat er een verlenging zal komen, zo meldt beleggingssite MarketWatch. De Saudische olieminister Khalid al-Falih meldde in april al dat er een voorlopig akkoord is over de verlenging.

Relatie tussen Iran en Saudi-Arabië

Het enige obstakel voor een verlenging is volgens marktkenners de gespannen relatie tussen Iran en Saudi-Arabië. Iran dat zijn olieproductie het liefst wil opvoeren na de opheffing van de sancties tegen het land lag ook dwars bij de huidige productieverlagingsdeal. Iran hoeft echter alleen in te stemmen met een bevriezing van zijn olieproductie.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit