OLIE 18-4-2017 10:09:39

'Olieprijs verliest momentum"


Fotobron: Freeimages.com

Futures op een vat ruwe olie koersten dinsdagochtend vlak, nadat deze op maandag nog een procent inleverden. Vorige week werd bekend dat de olievoorraden voor de tweede week op rij zijn gekrompen. Toch werd het optimisme hierover gedempt, omdat het aantal actieve boorplatformen in de Verenigde Staten al dertien weken blijft toenemen.

Volgens Citigroup kunnen de voorraden verder dalen als oliekartel OPEC besluit om de huidige afspraken omtrent de olieproductie in stand te houden. In november 2016 werd afgesproken om de output te verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag. Deze deal wordt naar verwachting verlengd tijdens de OPEC-vergadering volgende maand in Wenen.

De olieprijzen stegen naar 53 dollar per vat, nadat enkele olieproducenten lieten doorschemeren wel open te staan voor een verlenging van de deal.

"De oliemarkt lag er goed bij in het licht van onrust in het Midden-Oosten en een toegenomen vertrouwen dat OPEC de productiedeal zal verlengen", aldus marktanalist Ric Spooner van CMC Markets tegenover persbureau Bloomberg. Nu lijkt olie aan momentum te verliezen. De analist merkte op dat de olievoorraden dalen, maar dat deze nog steeds hoger zijn dan twee jaar geleden. Ook krijgen producenten van schalieolie vanwege de olieprijzen meer ruimte om de productie op te schroeven.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,38 0,13
0,21
Olie (WTI) 57,16 -0,20
-0,35
pagehit