GRONDSTOFFEN 5-12-2017 16:51:25

'Olieprijs zwak, goudprijs vlak in 2018'


Fotobron: Freeimages.com

Dat blijkt uit de outlook op 2018 van de leverancier van passieve beleggingsproducten. Natuurlijk wordt er daarbij ook gekeken naar de twee grondstoffen met de grootste markten: olie en goud.

En eerlijk gezegd kunnen we daar vrij kort over zijn: bij die twee grondstoffen gaat er niet zo veel gebeuren, verwacht ETF Securities. De goudprijs zal in 2018 'over het algemeen vlak zijn' en 'de uitputtingsslag tussen de VS en de OPEC' maakt dat de vermogensbeheerder ook weinig kans ziet voor stijgingen in de olieprijs.

De actie zal vooral moeten komen uit de hoek van minder gangbare grondstoffen. In 2017 zagen we bijvoorbeeld een opleving van lithium en kobalt. Deze grondstoffen zijn essentieel voor de productie van batterijen en door de steeds hogere verwachtingen van onder meer elektrische auto's.

Op basis van die revolutie voorziet ETF Securities ook nog een aantrekkende vraag. Namelijk naar grondstoffen die nodig zijn voor moderne technologieën die voertuigen technologieafhankelijk en autonoom gaan maken. Het gaat om de zeldzame grondstoffen yttrium en praseodymium.

Strateeg James Butterfill zegt hierover: "Misschien is de interessantste nieuwe generatie grondstoffen ook de minst bekende: de zeldzame grondstoffen. Ondanks hun onbekendheid bij de meeste mensen, is deze groep integraal onderdeel geworden van de productie van moderne technologieën in vele industrieën, waaronder medicijnen, defensie, transport en energieopwekking. Zij zijn ook al belangrijk in ons dagelijks leven, via elektronica en mobiele apparaten. Met een groeiende mondiale middenklasse, gecombineerd met de opkomst van automatisering, zal een veelvoud van grondstoffen met moeilijke namen zoals - zoals yttrium en praseodymium - een centrale rol in onze moderne levensstandaard spelen."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.230,28 -4,60
-0,37
Olie (Brent) 80,20 -0,56
-0,69
pagehit