OLIE 22-6-2018 09:39:36

Olieprijzen zigzaggen in aanloop naar OPEC-bijeenkomst


Fotobron: Freeimages.com
Het lijkt er evenwel op dat partijen dicht bij een deal zijn om de teugels iets te laten vieren. Vermoedelijk zal worden afgesproken om de strikte productieafspraken, die de olieprijzen in de afgelopen twee jaar goed hebben gedaan, iets te versoepelen.

Op donderdag verloren de prijzen voor een vat West Texas Intermediate en Brent nog ruim een procent. Daarmee koersten de olieprijzen af op een weekverlies van circa vier procent in aanloop naar de OPEC-bijeenkomst vandaag. Op vrijdag wisten de olieprijzen evenwel licht te herstellen met een plus van circa een procent.

Grote olielanden als Saoedi-Arabië en Rusland dringen al een tijdje aan op een versoepeling van de productieafspraken, zeker nu enkele andere landen uit het kartel moeite lijken te hebben de productie te verhogen. Iran ziet echter geen redenen tussentijds te tornen aan het productieplafond dat nog tot het einde van dit jaar is vastgelegd.

De meeste olieministers zouden het echter al eens zijn over een verhoging van het productieplafond met 1 miljoen vaten. In de praktijk zal de verhoging, als die er komt, echter meer in de richting van 600.000 vaten uitkomen, omdat sommige OPEC-landen helemaal niet in staat zijn extra te produceren.

Analisten van Fitch verwachten een compromis van tussen de 300.000 en 600.000 vaten per dag. De marktvorsers verwachten dat de prijs voor een vat Brent hierdoor rond het huidige niveau van 73 dollar blijft hangen tot het einde van 2018.

OPEC komt vandaag bijeen. Op zaterdag schuiven andere grote olieproducerende landen aan die geen lid zijn van het kartel, waaronder Rusland.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 66,39 1,83
2,83
Olie (WTI) 55,79 1,32
2,42
pagehit